A vizsgakérdések helyes sorrendje

Szerző: Diákszemmel

Jobb eredményt érhetsz el a vizsgán, ha a helyes sorrendben mész végig a kérdéseken. Hogy csináld?

vizsga

1. Nézd végig a teljes lapot, mielőtt hozzákezdesz

Ahhoz, hogy megfelelően tudd elosztani az energiáid, érdemes végignézni, milyen típusú kérdések várnak rád. Ne olvasd el feltétlen magát a kérdést, mert ilyenkor könnyen elfog a pánik, hogy semmire nem tudod a választ (akkor is, ha tudod), tehát csak azt nézd meg, hogy vannak rövid válaszos kérdések, és mennyi hosszabb kifejtősre kell készülnöd.

2. Kezdd a könnyebbekkel

Miután felmérted, mi vár rád, kezdd el azokkal a kérdésekkel, ahol a legrövidebb idő alatt lehet a legnagyobb haladást elérni. Ha például van egy feleletválasztós szakasz, vagy egy szavas-mondatos választ igénylő kérdéseket tartalmazó szekció, láss hozzá ahhoz.

Azokat a kérdéseket, amikre nem tudod azonnal a választ, egyelőre hagyd ott. Foglalkozz azokkal, amikre tudsz mit írni. Így haladj a könnyebben teljesíthető részektől az időigényesebbek felé. Ha arányaiban azt látod, hogy már egész sok megvan a tesztből, az nyugalommal tölt el, és kevesebb stresszel tudsz foglalkozni a többi kérdéssel.

3. Mérd fel az időd a kifejtős kérdésekhez

Ha vannak olyan kérdések, ahol hosszabb, kifejtős választ kell adni, akkor készíts egy gyors számolást, és nézd meg, mennyi időd van rá. Ezután fejben készíts egy 3-5 pontos vázlatot. Máris látni fogod, egy-egy vázlatpontra menny időd van.

Minél kisebb egységekre tagolod fejben, annál jobban tudod kezelni, mennyi időt szánsz rá. Annál jobban fel tudod mérni, mennyire részletesen tudod kifejteni, hogy beleférj az időbe.

4. Nyugtasd le magad

Ha kész vagy azokkal, amikre úgy érzed, tudtál mondani valamit, akkor tarts egy pihenőt. Nyugtasd meg magad, hogy írtál sok mindent, és még van időd végiggondolni azokat a kérdéseket, amiket elsőre úgy érezted, nem tudod a választ.

Akkor is nyugtasd meg magad, ha ezen a ponton elég kevés kérdés van megválaszolva. Ha nem tanultál eleget, vagy láthatóan nem sikerült, akkor elképzelhető, hogy bukás lesz belőle. Ez előfordul. Mindenesetre próbáld meg kihozni menthetőre.

5. Keress választ a teszt többi részében

Nézd át tehát újra azokat a kérdéseket, amiket elsőre nem tudtál. Itt is haladj a kevesebb időt igénylő felől. Már többször átrágtad magad az egész vizsgán, nagyjából ismered, kezdj el kapaszkodót keresni a többi kérdésben. Sokszor az egyik kérdés kérdésfeltevése magában rejt támpontot a másik kérdés válaszához.

Ha nem is tudod a választ, tölts ki minél több kérdést. Karikázós esetében mindenképp legalább tippelj, rövid válaszosnál írj valamit, ami kapcsolódik a kérdéshez. Kaphatsz néhány pontot és lehet, hogy pont erre lesz szükséged.

Miért segít ez a módszer a jobb jegy elérésében? Mert kért dolog gátol vizsgaírás közben, hogy a legjobbat hozd ki magadból: az izgalom, hogy kicsúszol az időből és a stressz, hogy nem tudsz eleget. Mind a kettő enyhíthető, ha minél hamarabb minél több választ elkészítesz – és ez akkor megy gyorsan, ha a könnyebbekkel és rövidebbekkel kezded. Ha ezt a stresszt leküzdöd, eszedbe juthat több minden az elsőre nehéznek tűnő kérdésekre is.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel