Így alakítsd ki a tanulási kuckód a vizsgaidőszakra

Szerző:

Hamarosan kezdődik a vizsgaidőszak, amikor nem mindegy, mennyire kényelmes a tanulós kuckód. Hatással lehet az eredményességedre is egy megfelelő hely kialakítása.

íróasztal

Adunk néhány tippet, mit alakíts át, hogy jobban menjen a tanulás.

1. A és B terv

Az alap tanulási helyed mellett legyen egy másik hely is, amit tudsz használni tanulásra. Ez lehet a lakás egy különböző pontja (így könnyebb váltani a két hely között), de lehet egy kedvenc kávézód, könyvtár is.

Amikor nagyon eleged van és úgy érzed, nem bírod tovább, érdemes váltani a helyek között. Néha magában a környezetváltozás is frissítő hatással van, és új lendületet ad, hogy folytasd a tanulást.

2. Szerezz be egy asztali órát

Tanulás közben fontos tudni, hogy is állsz az idővel, de érdemes erre nem a telefonod használni. Mert ha mégis azt teszed, akkor amikor leellenőrzöd az időt, könnyen lehet, hogy találsz ott egy értesítést is, ami eltereli a figyelmed. Vagy csak reflexből megnézel már ezt-azt. Ha van egy asztali órád, ami csak az időt mutatja, és máshogy nem ingerel, máris egy figyelemelterelést kiiktattál.

3. Használj kényelmes széket

Egy megfelelő ülőalkalmatosság nagyon sokat hozzátehet a komfort-érzetedhez, mivel több órát is benne töltesz egyhuzamban. Talán meg sem fogalmazod magadnak, hogy a székkel van a probléma, csak azt érzed, hogy nagyon nyűgös vagy már, és ez megint eltéríthet.

Itt térnék ki arra is, hogy érdemes elkerülni, hogy az ágyon, fekve tanulj, különösen este, mert elkerülhetetlen, hogy sokkal hamarabb elálmosodj.

4. Tarts rendet az asztalodon

Minden alkalommal úgy ülj le tanulni, hogy rend van az asztalodon. Elfér a könyved, füzeted, laptopod, amit használni akarsz, és kényelmesen el tudod rendezni. Ha a rendetlenség közepére ülsz le, annak van egy ideiglenesség érzése, és gátolja, hogy belemerülj a tanulnivalóba.

5. Legyen megfelelő világításod

Ha az asztali lámpa fénye vakít, vagy nem világítja meg megfelelően a teret, akkor megint kényelmetlenül érzed magad és menni akarsz anélkül, hogy megfogalmaznád az okát. Még ha nem is tűnik fel, zavar minket, ha nem jók a fényviszonyok, és nem is toleráljuk sokáig.

6. Igyekezz minden fontosat odagyűjteni az asztal mellé

Legyen helye minden könyvnek, amit a tanulás során használni akarsz. Ha nem tudod letenni a közeledben, csak egy arrébb lévő polcra, akkor megint nyűgös leszel, ha már harmadszor kell felállni érte, és csak megakaszt.

7. Legyen egy szemetes a közelben

Ugyanígy, ahhoz se kelljen felállni, ha ki szeretnél dobni egy papírt, amire már nincs szükséged. Nem fogod megtenni, és csak gyűlik a szemét az asztalodon – ami kaotikussá és telítetté teszi a teret. Ez pedig rosszul hat a koncentrációra.

8. Tegyél ki valami motiválót is az asztalra

Igyekezz mindent elpakolni, ami nem kell a tanuláshoz, viszont tegyél ki valami olyat, ami motivál. Akár egy motivációs üzenet, képek, amiket szeretsz nézni. A kellemes dolgok látványa jó érzéssel tölt el, jó néha ránézni tanulás közben.

Hozzászólások

Szerző: