Izgulsz, ha prezentációt kell tartani?

Szerző: Diákszemmel

Mások előtt előadást tartani egy témában szinte senkinek nem kellemes, de vannak, akik kifejezetten izgulnak. Néhány dolog segíthet, hogy könnyebben kezeld a helyzetet.

prezentáció

1. Építsd fel gondolatban

Ne csak a tartalmát gondold végig előre, de a prezentáció ívét is. Honnan fogsz eljutni hová, mit szeretnél pontosan bemutatni. Ne akarj erőltetetten vicces felvezetést bedobni, ha nem jön magától, de ha tudsz valami könnyedebbel indítani, az hasznos lehet.

Egyrészt bevonod a közönséged, mert felkelted a figyelmüket, másrészt te is megnyugszol egy kicsit, mert egy laza részt könnyebb elmondani, mint a tömör mondanivalót.

2. Készíts megfelelő prezentációt

Ha jó prezentációt készítesz, az nem csak segít az előadás során, de a magabiztosság érzetét is adja. Ne legyen se túl sok slide, amitől úgy érzed magad, hogy túlzásba estél, se túl kevés, amiből látszik, hogy ezzel nem foglalkoztál.

Használj egy-két jól megválasztott színt a kiemeléshez, nyilakat az átláthatósághoz. Ne teljes mondatokat írj fel, inkább szavakat, kifejezéseket.

A prezentációdban használj képeket, mert az ingergazdagabbá teszi a vizuális megjelenését. Ezek a képek azonban ne dekorációs célt szolgáljanak, hanem informatívak legyenek. Erősítsék meg, hangsúlyozzák a mondanivalód.

3. Soha ne olvasd fel

Ne papírról és ne is a kivetített prezentációról olvass, hanem fejből mondd a szöveged. Miért segít ez az izgulás ellen? Mert ha fejből mondod, akkor közben gondolkodnod kell, ami eltereli a figyelmed az izgulásról – szemben azzal, amikor csak felolvasol, és egyre jobban stresszelsz.

Készíts olyan jegyzetet magadnak, amire elég csak odapillantanod, hogy tudd, nem hagytál ki semmit.

4. Nézz a közönségre

Vedd fel a szemkontaktust olyanokkal, akik figyelnek rád – és nem épp alszanak -, de ne fixálj egy valakit, váltogasd folyamatosan. Azt az érzetet kelti, mintha szemtől szemben mondanál el valamit, amit sokszor csinálsz, attól nem izgulsz.

Ha elveszíted a kapcsolatot a közönséggel, azzal megint egy mesterséges szituációba, kívülre helyezed magad, ahol sokkal inkább saját magadnak vagy tudatában, és nem a többieknek – ami újfent teret ad az izgulásnak.

5. Gyakorolj, de ne vidd túlzásba

Mondd el otthon is a prezentációd, hogy lásd, mennyire hosszú, és próbáld úgy hallgatni, hogy fel tudd mérni, mennyire koherens. Hangosan kimondva jobban meg tudod állapítani, ha egy részről esetleg túl sokat beszélsz, vagy valami aránytalan.

Ne vidd azonban túlzásba, ne próbáld meg „bemagolni”, mert akkor ideges leszel, ha nem jut eszedbe a következő sor. Nem vers, amit elmondasz, hanem egy logikai gondolatmenet, amit ismersz – tehát végig tudod mondani.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel