3 egyszerű tipp, hogy online készítsd fel magad a munkaerőpiacra

Szerző: Diákszemmel

A téli szünet akár arra is alkalmat adhat, hogy megtegyél néhány apró előkészületet, ha hamarosan munkát keresel. Ha éppen jobban ráérsz, vagy két tanulási etap között keresel valamit, amivel el lehet babrálni, akkor ezeket bármikor megcsinálhatod.

linkedin

A LinkedIn remek platform arra, hogy láthatóvá válj olyan munkaadók számára, akiknél el tudnád képzelni, hogy dolgozz a jövőben. Ha aktívan használod a platformot, egy-egy munkajelentkezés már csak pár kattintást jelent majd.

1. Töröld le az elavult információt a profilodról

Amikor még kevés releváns szakmai tapasztalatod van, akkor igyekszel minél több mindent hasznos tudásként feltüntetni. Ahogy azonban egyre több dologban veszel részt, például vállalsz diákmunkát, sok olyan apróság kitörölhető, amit csak azért írtál oda, hogy ne legyen olyan üres a felület.

A profilodon szereplő önéletrajzi rész ne legyen túl részletes, mert az már nem olyan érdekes és nem is sugall profizmust. Ne úgy kezeld, mint amit egyszer megírtál és kész, folyamatosan alakítsd az új hangsúlyok mentén.

2. Keress szakmai csoportokat a LinkedIn-en

A LinkedIn magyar nyelven még mindig limitált lehetőségeket kínál, de egyre bővül, és érdemes figyelemmel kísérni. Kutass fel olyan szakmai csoportokat, ahol van diskurzus, és csatlakozz.

Olvass bele, miről beszélnek, és mutass aktivitást, ahol tudsz. Szavazz, írj kommentet, amelyik bejegyzésnél erre buzdítanak. Arra figyelj, ha valamilyen „szakmai” megjegyzést írsz, csak akkor tedd, ha biztos vagy benne: később nem érzed majd kínosan magad miatta.

3. Jelölj be embereket

Kezdj el már most bejelölni olyan embereket, akik olyan cégnél, pozícióban dolgoznak, ami a későbbi elhelyezkedésed szempontjából érdekes lehet. Kommentelj a bejegyzéseikre, menj bele diskurzusokba.

Olyan szakmai kapcsolatépítő platformot biztosít számodra a felület, ahol nem kötik végzettséghez, pozícióhoz a belépést, ahol nem néznek rád furcsán, amiért bizonyos körben megszólalsz. Ahol bekapcsolódhatsz bármilyen beszélgetésbe, szemben egy személyes szituációval, ahol kínos odalépni emberekhez, akik mind ismerik egymást. Úgy építheted a szakmai kapcsolataid, ami nagyon hasznos lehet a későbbi elhelyezkedésed szempontjából. Ha karrier-tudatos vagy, ragadd meg a lehetőséget!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel