Engedd a spontaneitásnak, hogy alakítsa a karriered

Szerző: Diákszemmel

A leendő karriereddel kapcsolatban mindenhol azt hallod, hogy érdemes mindent pontosan előre eltervezni. Tartunk attól, hogy ha nincs kész stratégiánk, a bizonytalanság a kárunkra válhat. De ha nem engedsz teret a spontaneitásnak, az is gátat vethet.

karrier

Minden azt sugallja, hogy készítsünk pontos terveket a teljes karrier-utunkról. Azt képzeljük, csak az tud a helyes irányba állítani, hogy megvan a részletes stratégiánk, és látni akarjuk magunkat 5-10 évvel előre a karrier-létrán.

Ez meghatározza a cselekedeteinket és a döntéseinket. Nem csak egy nagy célunk van, hanem több kicsi, amelyekről pontosan tudjuk, mikor akarjuk elérni. Lépésekre előre tudjuk a prioritásokat.

Ennek azonban megvannak a hátulütői is. Ha mindent ennyire eltervezel, csalódásnak, kudarcnak élsz meg bármi mást – holott lehet, hogy egy még jobb, általad előre nem látott irányba terelne.

Nem veszed észre a körülötted felbukkanó lehetőségeket, ha teljesen rá vagy fixálva az egy meghatározott irányodra. Mivel nem egyezik a terveiddel, figyelembe sem veszed. Pedig lehet, hogy valami jobbat hagysz elúszni.

Érdemes egyszerűen „a terveid közé venni” a spontaneitást, sőt, akár olyan dologgá emelni, amiért aktívan teszel. Felvehetsz egy olyan mentalitást, ahol mindent potenciális lehetőségként kezelsz. Kíváncsi és nyitott vagy, belevágsz mindenbe, ami érdekesnek tűnik. Azzal a hozzáállással, hogy megvizsgálod, mivé lehetne alakítani.

Fontos tudni, hogy mindenképp aktivitásra van szükséged a részedről. A „passzív nyitottság” nem annyira működik, ha csak várod, hogy megtaláljon a véletlen szerencse, az nem biztos, hogy működni fog. Inkább arról van szó, hogy ne az alapján ítéld meg a téged körülvevő impulzusokat, hogy belefér-e a szigorú terveidbe, vagy nem.

Ehhez fel kell venned egy olyan attitűdöt, amiben nem tölt el bizonytalansággal, ha nem tudod minden lépésedet előre. A spontaneitás nem a tervezés ellentéte, a kettő megfér egymás ellen. Remek, ha vannak céljaid, és tudod, mit szeretnél – de ne zárj ki minden mást, és ne rendelj minden alá ennek.

Jó út a sikeres karrierépítés felé, ha nyitottan fordulsz a téged körülvevő emberek felé, beszélgetsz azokkal, akik a tiédhez hasonló területen építkeznek. Nyitott vagy az olyan új dolgok megismerésére és tanulásra, ami nem a stratégiád része, és mersz kockázatot vállalni. Vannak olyanok, akik pontosan tudják, mit szeretnének, és céltudatosan azt építik, de ha körülnézel, nagyon sok olyan sikeres és boldog emberrel találkozol majd, aki azt mondja: a véletlen terelt ebbe az irányba.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel