Így gyorsítsd fel a beadandó megírását

Szerző: Diákszemmel

Nincs mondanivalód és csak a karaktereket számolod, miközben közeleg a határidő.. ismerős? Írd meg gyorsabban és hatékonyabban a beadandót!

beadandó

Abba a szerencsés helyzetbe ritkán kerülünk, amikor egy kötelező esszé megírásához rengeteg ötletünk van, szívesen olvasunk utána, és csak rendszereznünk kell a gondolatainkat, mert úgy áradnak. Persze ez a szituáció is rejt magában nehézségeket, de talán ezt most hagyjuk..

Lássuk azt a gyakoribb esetet, amikor nem sok kedved van írni, úgy érzed, alig fogod tudni összeszedni a minimális karakterszámot, és különben is sietned kell, mert a határidő is közel van már, hiszen sokáig halogattad, hogy egyáltalán hozzákezdj.

Hogy mennyire írsz majd tényleg jó beadandót, az persze függ attól is, hogy mennyi időd van rá. De legyen akár egy estéd vagy öt napod, a következő lépések szerint érdemes haladnod, hogy a leghatékonyabban használd ki az időd.

1. Készíts vázlatot

Ha vannak saját elképzeléseid a témáról, akkor annak alapján. Ha egyelőre ötleted sincs, akkor olvass el egy általános, rövid szöveget a témában, és gondold végig, milyen főbb pontokon fogod végigvezetni a beadandód.

Fontos, hogy ezt még akkor készítsd el, mielőtt elkezdenéd elolvasni a szakirodalmakat. Miért? Mert az rengeteg olvasást jelent, ha belemerülsz, könnyen érezheted azt, hogy csak még több és több olvasnivalód van.

Ráadásul vázlat nélkül még nem tudod, amit olvasol, hogyan tudod majd felhasználni.

2. Nézd át a szakirodalom tartalomjegyzékét

Ha megvannak a főbb pontok, kezd el átolvasni a rendelkezésedre álló szakirodalom tartalomjegyzékét. A címekből következtess arra, mit mihez tudsz majd használni, és jelöld a vázlatban.

3. Olvass és írj párhuzamosan

Kezdj el olvasni, és amint megfogalmazódik akár két mondat is a beadandóhoz, írd le. Ne igyekezz most még a legtökéletesebben megfogalmazni, erre ráérsz később is.

Természetesen olvasás közben alakul még a vázlatod. Ahhoz a kiinduláshoz van szükséged, hogy tudd, mit keresel. Ha az olvasás közben kirajzolódnak a fejedben a további részletek, folyamatosan egészítsd ki a kezdetnél elkészített vázlatot.

Haladj végig így a teljes kiinduló vázlaton, és kezdj el foglalkozni a kiegészítésekkel, amik közben rajzolódtak ki.

4. Szerkeszd meg a beadandót

Most, hogy már felírtad a főbb gondolatokat, van egy megírt alapod, ami végigvisz az egész beadandón, kezdd el kiegészíteni és megszerkeszteni. Nézd meg, mennyi nagyobb gondolat egységed van, és mennyi a minimális karakterszám, amit meg kell írnod. Ez alapján ki tudod számolni, egy fejezet mennyi karakter kell legyen.

Ennek alapján már látod, mennyire részletesen kell kifejtened az egyes állításokat. Ha valahol nagyon elakadsz, azt egyelőre hagyd félbe, és lépj tovább. Hátha egy másik részről több mondanivalód lesz, és itt nem kell szenvedned a karakterekkel.

5. Olvasd át még egyszer

Mielőtt elküldöd, mindenképp olvasd át egyben az egészet. Nehogy maradjon egy nyersen hagyott bekezdés, egy félbehagyott mondat.

Az tehát, hogy ezt mennyire alaposan, mennyi plusz hozzáolvasással tudod kivitelezni, természetesen függ attól, hogy mennyi időd van a beadandóra. Az viszont biztos, hogy így tudod a legkoncentráltabban, az időd leghatékonyabb kihasználásával megírni a beadandót.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel