Így kezeld a szorongást az ünnepek alatt

Szerző: Diákszemmel

Mindazoknak, akik szorongással küzdenek a mindennapokban, az ünnepek még nehezebb időszakot jelentenek. Elvárások, kötelezettségek, családi események, amiken meg kell felelni. Fontos, hogy ilyenkor figyelj oda magadra, hogy a felszínen maradj.

szorongás

Magasan funkcionáló szorongásnak nevezik azt a jelenséget, amikor kívülről úgy látszik, tökéletesen működsz a társadalomban – de te ezt szorongással és stresszel éled meg. Gyakran érzed azt, hogy nem vagy elég jó, másokhoz hasonlítod magad, és úgy látod, negatívan jössz ki az összehasonlításból.

Az ünnepi időszak még nehezebb lehet, hiszen ilyenkor egyrészt kizökkensz a megszokott rutinból, másrészt pedig sok olyan társas helyzet van, amiben úgy érzed, teljesítened kell.

A szorongásnak számos tünete lehet. Lássuk, hogyan kezeld ezeket.

Alvásproblémák

Gyakori tünete a mentális egészséghez kötődő problémáknak. Az agyad zakatol, és nem olyan állapotban van, mint ami megengedné a nyugodt, mély alvást.

Segíthetsz rajta, ha szigorú esti rutint tartasz, és kifejezetten figyelsz rá, hogy a lefekvés előtt már csak olyan dolgokat csinálj, amik jó érzéssel töltenek el és ellazítanak.

Bizonytalanság

A szorongó ember gyakran érzi azt, hogy nem elég jó. Ha ezt még nem is fogalmazod meg ilyen egyértelműen, az a tapasztalat ismerős lehet, hogy folyton azt érzed, mások jobbak egy adott dologban, jobban megy nekik. Eleve, állandó összehasonlítást végzel, magadat másokhoz képest.

Próbáld meg ilyenkor tudatosan megfogalmazni, mi is jó abban, ahogy és amit te csináltál. Minden egyes negatív összehasonlítás esetében állíts vele szemben olyan szempontot, amiből te jössz ki jobban.

Merengés a múlton vagy jövőn

A szorongás gyakori tünete, hogy állandóan nosztalgikus érzésed van. Ez az ünnepek alatt persze könnyen felerősödik.

Enyhítheted, ha tudatosan igyekszel a jelenben lenni. Fókuszálj arra, hogy mit csinálsz most, mit élsz át és abban mi a szép számodra. Ne csak a szokások szerint csinálj mindent, legyél nyitott a változásra!

Fizikai tünetek

A szorongás sokszor okoz fizikai tünetek, fejfájást, gyomorfájást. Ezek enyhítése a testmozgás alkalmas: a sport felszabadít olyan hormonokat, amik oldják a stresszt.

Emellett végezz légzőgyakorlatokat és jógázz. A testi tünetekre a testeddel reagálj.

Összességében pedig figyelj oda magadra, és ne feledd: teljesen oké, ha valamire nemet mondasz. Ha valami már túl sok, nem érzed komfortosan magad, akkor nyugodtan mondj nemet. Akik fontosak számodra, ők továbbra is tudni fogják, milyen vagy valójában. Fogadd el, ha valamit nem a saját mércés szerint tökéletesen teszel.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel