5 alternatív karrier, amit ki sem találnál magadnak

Szerző: Diákszemmel

Ha több jövedelemforrást építesz fel magadnak, az mindig biztonságot jelent. Ráadásul ha a fő munkád mellett egyéb módon is dolgoznál, az sokszor kreatív és szórakoztató lehetőségeket teremt. Olyan munkákról van szó, amikből önmagában nem lehet megélni, de kiváló plusz bevételi forrást nyújtanak.

Összeválogattunk néhány olyan munkát, amire talán nem is gondoltál volna, hogy ez neked is alkalmas lehet a bevételed növelésére.

Étel stylist

Fotó: Robert Kneschke (Shutterstock)

Ők dolgoznak azon, hogy a hamburger annyival jobban nézzen ki a plakáton, mint amit aztán a kezedbe fogsz. Csak megközelítés kérdése, ez a munka szobrászat, szakácsművészet és mérnöki pontosság összessége.

A pozíció létjogosultsága abból fakad, hogy szabályozzák: egy étterem csak valódi étellel reklámozhat. Egy filmhez vagy egy magazinfotózáshoz általában mű kaját készítenek, hiszen az sokkal szebben formázható, és pl. egy forgatás esetében fontos, hogy nem esik össze. Az éttermeknek viszont valódi ételt kell vonzón prezentálni, így lett ez a munka.

Esküvői tánc koreográfus

Ha tanultál táncolni, kiváló fizetéskiegészítés lehet, ha esküvőre készülő pároknak adsz táncórát. Sokan szeretnének nagyon emlékezeteset alakítani az esküvőjükön, mások egyszerűen csak kétballábasak, és annyi a céljuk, hogy ne süljenek fel a teljes családi és baráti kör előtt.

Ha ráérzel arra, mivel lehet néhány óra alatt teljesíteni az elvárásaikat és jól kommunikálsz az emberekkel, nagyon szórakoztató projekt lehet. Ráadásul csupa jó energiával, hiszen az esküvőjükre készülő párok elvben izgatottak és lelkesek.

Foley artist

Fotó: Luciana Carla Funes (Shutterstock)

Nagyon szórakoztató és kreatív munka a foley artsit-é: ő az, aki elkészíti a különleges hangokat, amiket a filmekben hallunk. Különleges alatt olyasmit értünk, mint akár az eső, annak a hangja, ahogy valaki beleharap az almába, vagy annak a hangja, ahogy a bűnügyi helyszínre érkező rendőr végigmegy az üvegszilánkok között.

Ennél még izgalmasabb az a szakasz, amikor olyan dolognak a hangját kell elkészíteni, ami valójában nem létezik: tehát a sci-fik és fantasztikus filmek világának hangjait. Nem csak ki kell találni, milyen legyen, azt is ki kell gondolni, milyen eszközökkel tudsz olyan hangot eredményezni és azt jó minőségben rögzíteni.

Arcfestés

Ha szereted a gyerekeket és jó a kézügyességed, nagyon jó bevételi forrás lehet az arcfestés. Arra készülj, hogy bár a legtöbb gyerek hagyományos állatokat fog választani, lesz néhány extrém kérés is és azokra is fel kell készülnöd.

Ha kreatív vagy és megbízhatóan dolgozol, akkor csak az első megbízás megszerzése lesz nehéz feladat. Utána már számíthatsz rá, hogy ajánlanak másoknak, és egyre több gyerekeknek szóló rendezvényre, vagy akár szülinapokra hívnak majd.

Randi-app szövegíró

A társkeresőkön két dolog „ad el” egy profilt: a fotó és a szöveg. Sokan ezért elmennek egy fotózásra, hogy vonzó képeik legyenek magukról, de bizony a szöveget sem mindenki tudja jól megírni.

Ahhoz, hogy jó randi-app szövegíró legyél, empátiával és íráskészséggel kell rendelkezni. Egyrészt meg kell legyen a képességed, hogy rövid idő alatt olyan benyomást szerezz a másikról, hogy ki tudd emelni azokat a tulajdonságait, amit nem mond el magáról, másrészt pedig az illető személyiségéhez passzoló stílusban kell egy vonzó bemutatkozót írnod. Ha belegondolsz, egészen kreatív feladat, nem?

Neked melyik tetszett meg a fentiek közül?

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel