7 tanulási tipp éjjeli baglyoknak

Szerző: Diákszemmel

Bár minden tanulási tipp az ellen szól, hogy éjjel soká fenn maradós, éjszakát áttanulós készülést tervezz a vizsgára, van, akinek ez működik, és van, akinek csak ez működik. Vagy azért, mert akkor tudsz igazán koncentrálni, mikor már (majdnem) mindenki alszik, vagy azért, mert az utolsó utáni pillanatig halogatsz.

tanulás éjszaka

Ha már úgyis ez a szokásod, érdemes jól csinálni.

1. Készülj az esti tanulásra

Fontos, hogy emellett is megfelelő mennyiséget pihenj, tehát ne kezdd el magad reggel azon stresszelni, hogy hozzá kell kezdeni a tanuláshoz, ha tudod, hogy úgysem fogsz. Legyen akkor a reggel a pihenésé, hogy este frissebben tudsz a tanulásra koncentrálni.

2. Készíts tervet

Ilyenkor is készíts tervet, ahol meghatározod, hogy mivel szeretnél végezni. Attól, hogy este tanulsz, ez ne jelentse azt, hogy nincs is vége.

3. Egyél eleget

A késő esti tanulás egyik kellemetlen velejárója a fáradtsággal járó éhség. Ahhoz, hogy el tudd kerülni a késő esti nassolást, napközben fogyassz tápláló ételeket.

4. Alakíts ki kellemes környezetet

Legyen olyan világításod, ami mellett jól látsz mindent, de nem bántja a szemed. Hosszan fogsz olvasni mesterséges fény mellett, így fontos, hogy a körülmények megfelelőek legyenek.

5. Ne legyél pizsamában

A pihenőidő és a tanulás elválasztása nagyon fontos, és ez kiemelt jelentőséget kap, ha olyan időben teszed, amikor egyébként aludnál. Lehetőleg ne az ágyban tanulj és ne pizsamában.

6. Gyűjts be napfényt

Napközben lehetőleg tölts időt a szabadban és menj ki, ha süt a nap. A bioritmusunkra hatással van a természetes fény, ezért igyekezz azt kiegyensúlyozottan tartani azáltal, hogy megmutatod neki, mikor van nappal.

7. Döntsd el, mikor kezdesz hozzá

Az „úgyis egész éjszaka tanulok” mentalitást se jelentse azt, hogy pótcselekvésekkel ütöd el az időt, amikor már leültél tanulni. Döntsd el, mikor fogsz hozzákezdeni és akkor láss is neki.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel