Készülj utazásra a Wikipedia segítségével

Szerző: Diákszemmel

Ez a térkép megmutatja, hogy egy adott környéken mi mindenről elérhető Wikipedia szócikk, ami segítségedre lehet egy utazás tervezése során, ha azt keresgéled, mit érdemes megnézni, és akkor is izgalmas, ha a saját környékedről szeretnél többet megtudni.

A http://wikishootme.toolforge.org/ oldalon térképes nézetben tudsz böngészni bármely környéket, és az ahhoz tartozó Wikipedia szócikkeket, Wikidata bejegyzéseket és nyilvánosan elérhető képeket.

Ha nem szeretnéd engedni a helymeghatározást, akkor a bal oldalon lévő kereső mezőben kell megadnod a helyet, ahonnan szeretnél kiindulni.A betöltött térképen pöttyök jelölik a különböző elérhető információkat.

A térkép jobb felső részén lévő ikonra kattintva választhatod ki, hogy mit szeretnél látni. A pirosak a Wikidata információk kép nélkül, a zöldek képpel, a sárga a Wikipedia szócikk a kék pedig a Commons-ban elérhető fotók.

Utóbbiban az az érdekes, hogy egy-egy helyre keresve akár régi képekre is ráakadhatsz.

Forrás: Wikimedia Commons

Az eszköz jól használható, amikor elutazol valahova, és megpróbálod alaposan feltérképezni a helyet, minél több mindent megtudni. De arra is nagyon jó, hogy a saját környékedről megtudj olyan információkat, amikről nem is volt tudomásod egy-egy épület vagy utca kapcsán, ami mellett minden nap elsétálsz.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel