Hogy segíthet az íróasztalod a tanulásban?

Szerző: Diákszemmel

Nem magától az asztaltól várunk persze segítséget, hanem attól, ahogy kialakítod. Ha megteremtesz egy ideális közeget a tanulás számára, az segíthet, hogy könnyebben, gyorsabban menjen, hatékonyabban tanulj. Lássuk, mi az a néhány tipp, amit bevethetsz.

1. Válassz nagy íróasztalt

Ha új íróasztal vásárlása előtt állsz, akkor lehetőleg keress olyat, aminek nagy felülete van. Nagyon jól néznek ki persze a kis kompakt asztalok, de amikor tényleg leülsz tanulni, akkor ezek sok akadályt jelentenek.

Ha nagy íróasztalod van, a laptopod mellett elfér a nyitott könyv is, a füzeted vagy más lapok, amiken jegyzetek vannak. Olyan teret teremtesz, ahol minden információ, amire szükséged van, karnyújtásnyira van. Ráadásul egy ingergazdag közeg, ahol hatékonyan pakolgathatod össze az új információkat magadnak.

2. Legyen egy filctollas táblád

Szerezz be egy olyan táblát, ami a suliban is van, amire filctollal tudsz írni és letörölni. Bármilyen tanulói típusba is tartozol, hasznos lehet, ha meg szeretnél jegyezni egy összefüggést:

felírod magadnak látványosan, nyilakkal a gondolatmenetet, ami egyrészt mozgás is, tehát a kinetikus típusnak is kedvez. Szép látványos rajzot készítesz, ami segít megjegyezni a rajta lévő információt, ha vizuális típus vagy. És még hangosan ki is mondhatod, hogy miből mi következik, ami pedig a hallás után tanulóknak kedvez.

3. Dekoráld az asztalod mellett a falat

Ha egy kis dekorációval olyanná alakítod az asztalod környékét, amit vizuálisan kellemesnek találsz, az inspirálóan hathat. Könnyebben leülsz tanulni, ha a téged körülvevő tér kellemes és hívogató.

4. Legyenek kéznél post it-ek

Mindig van néhány apró információ, amit nehezen jegyzel meg, nem akarsz elfelejteni. Segíthet, ha ezeket kiemeled a jegyzet sűrűjéből azzal, hogy felírod egy kis post it-re. Ezekből a tanulás végére kialakíthatsz egy kiváló ismétlő falat is magadnak.

Tanulás során egyébként is hasznos, ha kézzel írod fel magadnak azokat a kulcsszavakat, amiket nagyon szeretnél megjegyezni. A kézzel írás segíti a memorizálást, kinetikus tanulói típusoknak szintén egy olyan mozgás, ami támogatja a memorizálást.

5. Tegyél el mindent mást az asztalról

Mielőtt leülsz tanulni, érdemes minden mást elpakolni onnan. Így egyrészt több helyed lesz a könyveknek, jegyzeteknek, amikből most tanulni készülsz. Másrészt megakadályozhatod, hogy elterelődjön a figyelmed és olyan ingerek érjenek, amik nem a tanuláshoz kapcsolódnak.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel