Ideális időbeosztás: pár dolog, amit nem kellene elfelejteni

Szerző: Diákszemmel

Ha sok a tanulnivalód és közelegnek a határidők, biztos te is küzdöttél már időszűkével. Ahhoz, hogy ideális időbeosztást készíts, van egy dolog, amit nem lenne szabad elfelejteni.

időbeosztás

Amikor az időbeosztásunkat készítjük, a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hogy túl nagyvonalúak vagyunk magunkkal. Vagy talán nem is magunkkal, hanem az előttünk álló feladattal.

Általában ugyanis azzal az időmennyiséggel számolunk, amire a legideálisabb esetben szükségünk lesz az adott dolog elvégzéséhez. De a valóságban ez soha nem így valósul meg, és nem azért, mert nem jól csináljuk vagy lusták vagyunk. Egyszerűen azért, mert nem légüres térben zajlanak ezek a dolgok.

Például, ha elvállalunk egy feladatot, amit 4 óra alatt meg lehet csinálni, akkor 4 órával számolunk. Pedig valószínűleg ez a feladat igényel majd némi előkészületet, talán utazást is, amíg odamegyünk, találkozni kell valakivel, hogy beszéljünk a feladat részleteiről, válaszolni kell vele kapcsolatban néhány e-mailre. És máris ott tartunk, hogy több, mint kétszer 4 óra.

Ez egy nagyon általánosan megfogalmazott példa volt, de fordítsd le bármire, ami konkrétan jelen van az életedben, és látni fogod, hogy így működik. És hogy miért fontos ez? Nem csak amiatt, hogy így lassabban készülsz el a feladataiddal és kicsúszol a határidőkből. Hanem mert ez fokozza a stresszt, mivel folyamatosan úgy érzed, hogy elmaradsz ahhoz képest, amit terveztél.

Ha reálisabb időráfordításokkal tervezel, sokkal jobban be tudod osztani az idődet, és jobban is fogod érezni magad, amiért nem érzed azt, hogy egyfolytában rohansz a feladatok után.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel