Kellene-e zenét hallgatnod tanulás közben?

Szerző: Diákszemmel

A tanulás közbeni zenehallgatás olyan téma, amiről mindenkinek nagyon határozott véleménye van: vagy azt mondja, hogy így könnyebben tanul, vagy azt, hogy nem tud tanulni zene mellett. Nézzük, hogyan segíthet tényleg a zene.

zene

Ha a tanulás elején fogod a fülhallgatód és elindítod a zenét, akkor kizárod a külvilágot, és bezárod magad egy kellemes térbe. Ez már azonnal egy kellemes felállás, ami megkönnyítheti, hogy ténylegesen hozzáfogj a tanuláshoz. Ezt az első lépést sokszor a legnehezebb megtenni, és éppen a zene lehet az, ami segít ebben.

A zene ráadásul segít ellazulni, így ha stresszes vagy, mert közeleg a határidő, kevés időd van tanulni, akkor is jobban érzed magad és ezáltal jobban tudsz koncentrálni.

Fontos persze a zeneválasztás is, olyat érdemes hallgatni, ami relaxálóan hat rád, ellazít. Ilyen esetben a zene képes segíteni a kognitív funkciókat és a memorizálási képességet.

Ugyanakkor ha nem a megfelelő zenét választod ki, akkor lehet figyelemelterelő hatása is. Megtörheti a gondolatmeneted, és a kognitív tevékenységednek arra a részére van hatással, ahol a rövid távú memória dolgozik: visszavehet ennek kapacitásából.

Mit érdemes elkerülni?

  • ne válassz olyan zenét, ami erős érzelmeket vált ki belőled
  • ne hallgasd túl hangosan
  • lehetőleg tanuláshoz válassz olyan zenét, amiben kevés a dalszöveg

A lassú tempójú, instrumentális zene kategóriájának nagyon jól megfelel a klasszikus zene, ami valószínűleg nincs a telefonodon, de ha kifejezetten a saját koncentrációs készséged támogatására szeretnél megpróbálni zene mellett tanulni, akkor érdemes tenni ezzel egy próbát!

A lágyabb elektronikus zene is segíthet, és, bár nem zene, de hang: a természet hangjának imitálása is segíthet a tanulásban. Persze, ha nem vagy épp a természetben, ahol ki is ülhetsz a szabadba.

A zene összességében tehát képes arra, hogy megadja azt a relaxáló keretet, ami segít, hogy jobban tudj koncentrálni és elkerülhesd, hogy állandóan elkalandozzon a figyelmed. Így segíteni tud a tanulásban. Ha azonban nem a megfelelő zenét választod ki, akkor pont hogy ő lehet annak a forrása, ami eltereli a figyelmed, így ha tanuláshoz választasz zenét, fontos, hogy megtaláld az ideális darabot.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel