Mit tehetsz, ha utálod valamelyik órád?

Szerző: Diákszemmel

Mindannyiunkkal előfordul, hogy fel kell vennünk egy olyan órát, amit végülis utálunk. Vagy a tárgy miatt szenvedünk, vagy a tanárral nem jövünk ki, vagy túl nehéz, vagy túl unalmas. Milyen megoldási lehetőségek állnak előttünk?

Először is szögezzük le, hogy a szabadon választható tárgyak közül mindig igyekezz megtalálni azt, amire a legnagyobb esély van, hogy nem fogod utálni. Ez triviálisnak tűnhet, de nem csak a tárgy címére gondolunk. Nézd meg, milyen követelmények vannak, kötelező-e bejárni, milyen típusú vizsga lesz. Gondold végig a saját gyenge pontjaid, például, ha utálod a szóbeli vizsgát, akkor lehet, hogy érdemes elkerülni az olyan tárgyat, ahol ez vár rád, ha van rá lehetőséged.

Ha azonban már ott vagy, akkor a következő tippjeink vannak:

1. Tárgyald meg a tanárral

A tanáraid is tudnak kivételt tenni, és amíg nem próbálod meg, nem tudhatod, hogy nem tudsz-e megbeszélni egy olyan kompromisszumot, amit elfogadhatónak talál. Kötelező bejárni? Mi lenne, ha ki tudnád váltani valamilyen plusz feladattal. Ha az elvárásokkal és követelményekkel kapcsolatban van valamilyen problémád, a legjobb, amit tehetsz, ha őszintén elmondod, hogy ez miért jelent számodra gondot, és elmondod, hogy hajlandó vagy komplex alternatívát bevállalni. Sose tudhatod előre.

2. Párosítsd valami kellemessel

Van olyan, hogy nincs megoldás, és egyszerűen csak végig kell szenvedni az órát. Ilyen esetekben könnyebbé teheted saját magad számára, ha párosítod valamilyen kellemes tevékenységgel. Például aznap, amikor ez az óra van, beülsz a kedvenc kávézódba, és sütit is kérsz mellé. Ha valami olyat rendelsz mellé, amit van kedved várni, az enyhíti a kellemetlen érzést.

3. Ne legyenek túl nagy elvárásaid magaddal szemben

Foglalkozz a saját hozzáállásoddal, és engedd el ezzel a tárggyal kapcsolatban a saját magaddal szemben támasztott elvárásokat. Ne akarj feltétlen jó jegyet szerezni. Beszéld meg magaddal, hogy nem teszel bele plusz energiát, hogy jó legyen a beadandó. Ezzel levehetsz magadról olyan plusz terheket, amivel könnyebben elviselhető lesz.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel