Tényleg van olyan, hogy tanulási stílus?

Szerző: Diákszemmel

Ha ismered a saját tanulási stílusod és tudod, neked mi működik, akkor könnyebben és gyorsabban tudod elsajátítani a tanulnivalót. Erről szól a koncepció. De vajon tényleg működik?

tanulási stílus

A tanulási stílusok koncepciója arról szól, hogy mindannyian máshogy dolgozzuk fel az információkat, épp ezért mindannyian más módszerrel tudjuk hatékonyan megjegyezni is azt. Másfajta érzékeléssel tudunk a leghatékonyabban értelmezni és ezáltal befogadni új ismereteket, legyen szó hallásról, olvasásról, vizuális elemekről. Sőt, az is előfordulhat, hogy az segít, ha mi magunk vagyunk mozgásban a memorizálás során.

Ennek segítségével, ha olyan módon halljuk és tanuljuk az új információt, ami a legjobban illeszkedik a saját tanulási stílusunkhoz, akkor hatékonyabban és eredményesebben tudjuk feldolgozni, értelmezni, rendszerezni, megjegyezni és előhívni azt.

Arról, hogy ez valóban tudományosan létező jelenség-e, megoszlik a szakértők véleménye. Van, aki azt állítja, hogy létezik a három vagy négy típus, más pedig azt mondja, hogy ez legfeljebb szokás kérdése, de nem létezik olyan dolog, hogy másfajta inger hatására máshogy tudnánk megjegyezni egy információt.

Azt gondoljuk, hogy a lényeg szempontjából igazából mindegy, hogy létezik-e vagy sem. Mert azt viszont nem tagadhatjuk, hogy mindenkinek vannak tanulási preferenciái, és nem babonából, hanem valós tapasztalatból.

Lehet, hogy ezek a preferenciák változtathatók lennének, mert nem biológiai alapon állnak, de amikor tanulunk, ennek nincs jelentősége. Aminek van, az az, hogy figyeljünk oda, hogy nekünk mi működik, mert tényleg rengeteg időt megspórolhatunk vele. Ha rájövünk, hogy ha hallunk valamit elmagyarázva, akkor azonnal megértjük, szemben azzal, amikor már ötödször próbáljuk elolvasni a könyvben, és még mindig nem tudnánk elismételni, akkor hé, segítsünk magunknak!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel