3 tipp, hogy elkerüld a stresszt a suliban

Szerző: Diákszemmel

A túlterheltség könnyen okozhat stresszt, de a túlterheltség nem csak abból fakadhat, hogy túl sok a dolgod. Könnyen lehet, hogy egy kis odafigyeléssel rendet tehetsz a dolgok között és megakadályozhatod, hogy stresszes legyél.

stressz

A túlterheltség érzése alapvetően abból fakad, hogy úgy érzed, valamilyen módon meghaladják a képességeid vagy kapacitásod az előtted álló feladatok. Könnyű összekeverni viszont, hogy valóban túl sok dolgot kell megcsinálod, vagy valami miatt nem tudsz megfelelően haladni, és ezért soknak tűnik.

A túlterheltség viszont stresszhez vezet, ami miatt még kevésbé hatékonyan tudod elvégezni a feladataid. Fáradtabb leszel, kevésbé tudsz koncentrálni, és halogatni kezded a feladatokat, ami tovább rontja a helyzetet.

Ahhoz, hogy ezt elkerülhesd, érdemes foglalkozni a problémával. Ehhez adunk néhány tippet.

1. Ne hagyd figyelmen kívül, hogy nehézségeid vannak

A legfontosabb dolog, hogy ne hagyd figyelmen kívül, hogy valami problémád van. Ismerd el, és nézd meg, hogyan tudod megoldani. Gyakran ilyenkor elfelejtjük, hogy esetleg változtatni is tudnánk a helyzeten és egyszerűen megpróbáljuk összeszorítani a fogainkat és kibírni.

Ha azonban odafigyelsz, mi okozza a nehézséget, akkor megoldást is találhatsz. Például lehet, hogy egy adott tárgy nyomaszt, mert még nem tudod, hogyan fogod teljesíteni a követelményeket. Ha szisztematikusan végiggondolod, hogyan fogod megoldani, minden más is könnyebbnek tűnhet hirtelen.

2. Állíts fel rendszereket

A túlterheltség érzés sokszor abból fakad, hogy úgy érezzük, sodródunk az árral és mindig a feladatok után megyünk. Könnyen kicselezhetjük ezt az érzést, ha olyan rendszereket állítunk fel, amelyek segítenek keretet adni a feladatoknak.

Ha részcélokat határozol meg, beosztod az időd és vállalható elvárásokat tűzöl ki egy napra magad elé, akkor ha ezt sikerül teljesítened, a sikerélmény miatt máris úgy érzed, a kezedben van az irányítás.

3. Csak kezdj hozzá

Általános szabály, hogy a legnehezebb mindig elkezdeni a feladatokat. Ha be tudod építeni a napi rutinodba, hogy egyszerűen hozzákezdesz a tennivalóhoz akkor is, amikor úgy érzed, nem állsz készen rá vagy nem fog menni, akkor máris jelentős akadályon lendültél át.

Ha sikerül megtalálnod azt a rendszert, ami neked működik, akkor ugyanolyan feladatmennyiség mellett is érezheted kevésbé túlterheltnek magad, így pedig elkerülheted a stresszt.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel