5 dolog, ami hátráltat a tanulásban

Szerző: Diákszemmel

Sokszor csak azt érezzük, hogy nem megy a tanulás, és nem biztos, hogy tudjuk az okát. Most összegyűjtöttünk öt olyan tipikus problémát, amiről nem is gondolnánk, hogy hátráltat a tanulásban.

1. Ha szétszórt vagy, az stresszt okoz

Azt gondolod, a szétszórtság csak azt jelenti, hogy nem vagy olyan pedáns, mint mások, és ettől időnként elfelejtesz dolgokat. Valójában azonban ha nem tartasz megfelelő rendszert a dolgaid és a feladataid között, akkor állandó lesz az érzés, hogy el vagy maradva, nincs elég időd – mindössze azért, mert nem látod át, pontosan mi áll előtted. Ettől pedig stresszes leszel.

2. A rendszer hiánya halogatást okoz

Azt szoktuk gondolni, hogy a halogatás abból fakad, hogy egy feladathoz nincs kedvünk. Valójában legalább ugyanennyi alkalommal az áll mögötte, hogy nem tudjuk: pontosan mit, mennyit kell csinálni, hogyan fogjuk megcsinálni, hogyan kezdjünk hozzá. Ha ezt sikerül tisztázni és világos lesz a megoldás módja, akkor sokkal könnyebben kezdünk hozzá.

3. Ha nem ismered a hangsúlyokat

Egy vizsgaidőszakban fontos, hogy tudd: pontosan mit és milyen módon fognak számon kérni tőled. Melyik tananyagot kell elolvasni, melyiknek lesz kiemelt jelentősége, és inkább az adatok bemagolásán lesz a hangsúly, vagy szöveges választ kell majd adni és az összefüggéseket meglátni. Ha ezt nem tudod előre, akkor sok energiát teszel „felesleges” tanulásba, ami visszavetheti az eredményeid.

4. A határidők figyelmen kívül hagyása

Azt gondolhatod, hogy ha nem követed megfelelően a határidőket, az csak amiatt kellemetlen, hogy az utolsó pillanatban mindig sok mindennel kell rohanni. De valójában ez azt is eredményezi, hogy sokkal kevesebb figyelmet tudsz szentelni bizonyos dolgoknak, félbe kell szakítanod miatta mást, és így ugyanazzal az energiamennyiséggel sokkal kevesebbet érsz el, mint tennéd egyébként.

5. Káosz van a gépeden

Ismét csak nagyon pedánsnak tűnhet, aki mappákba rendez és logika vagy időrend szerint nevezi el a tanuláshoz kapcsolódó fájlokat. Pedig valójában ő az, aki rengeteg időt spórol meg, hiszen tanulás közben sokkal gyorsabban megtalálja, amit keres. Az idegességről már nem is beszélve, amit akkor érzel, amikor kutakodsz a káoszban.

Néha ami extra munkának tűnhet: rendszerezés, feladatok felírása, az valójában idő- és energia-spórolás. Ha te is rászánod magad és következetesen csinálod, ugyanazzal az energiával jobb eredményeket érhetsz el.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel