Honnan tudhatod, ha valamit rosszul csinálsz tanulás során?

Szerző: Diákszemmel

Nem mindig csak arról van szó, hogy nem tudjuk rávenni magunkat a tanulásra. Olyan is van, hogy tényleg teszünk bele energiát, ami aztán nem térül meg. Honnan tudhatod, hogy rosszul csinálod?

tanulás

1. Tanulás közben túl könnyűnek tűnik

A tanulás energiát igényel: igyekszel megérteni, értelmezni és megjegyezni teljesen új információkat. Ha könnyűnek tűnik, akkor valamit nem jól csinálsz.

A legtöbb esetben ez akkor fordul elő, ha passzívan tanulsz: átnézel jegyzeteket, az aláhúzott szöveget futod át a könyvben. Igyekszel memorizálni, de valójában csak átfutod.

Úgy tehetsz ellene, ha aktív technikára váltasz, kikérdezed magad, ehhez kártyákat készítesz, és úgy próbálod felidézni a választ, hogy az nincs előtted.

2. A beadandókkal, házikkal jól teljesítesz, de a vizsgán nem

Ez annak a jele, hogy el tudsz merülni a témában, meg is érted és értelmesen meg tudsz fogalmazni saját gondolatokat, de a memorizálásra nem fordítasz elég energiát.

Ez már egy szuper helyzet, mert a tanulás alapja a megértés, tehát ha alapvetően barátságban vagy az anyaggal, akkor már csak egy lépést kell tenni.

Fordíts energiát arra, hogyan tudod az adatokat, tényeket megjegyezni. Tanulj valaki mással és kérdezzétek ki egymást.

3. Azt hitted, tudod, aztán a vizsgán nem jut eszedbe

Sokszor az idegességre fogjuk, túlságosan izgultam, és semmi nem jutott eszembe. De valójában nem mindig az izgalomról van szó. Ez annak a jele is lehet, hogy bár beletetted az energiát és tanultál, de nem jól osztottad be az időd, és nem jegyezted meg igazán a tananyagot.

Erre jó megoldás, ha igyekszel elkerülni az egy este alatt felkészülős tanulási etapokat és minél hosszabb időt próbálsz hagyni egy készülésre. Vizsgaidőszakban persze ez nehéz, de segíthet, ha már előre elkezdesz készülni kijegyzetelésekkel.

Ha egy este alatt igyekszel mindent megtanulni, akkor egyrészt annyi információt próbálsz megjegyezni, amit ilyen rövid idő alatt képtelenség, másrészt nem is mélyíted el megfelelően a tudást. Így azt tapasztalhatod, hogy bár te keményen végigmentél az egészen, másnap mégsem tudsz előhívni semmit.

Kisebb a változtatásokkal elérheted, hogy a befektetett energia valóban megtérüljön. Érdemes tehát odafigyelni, ha már egyszer nekivágunk a tanulásnak, csináljuk jól.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel