Így tartsd meg életed legjobb kiselőadását

Szerző:

Ha nyilvános prezentációról van szó, van aki régen várt szereplési lehetőséget lát benne, és van, aki aludni sem tud előtte este, annyira izgul. A legtöbben valahol középúton állnak: a kiselőadás egy olyan nem komfortos helyzetet jelent, amin jobban szeretnénk túllenni, mint igazán jól teljesíteni.

prezentáció

Befejezzük idő előtt, mert bár lemértük, most annyira igyekszünk utána lenni, hogy jóval gyorsabb tempót megyünk. Kicsit remeg a hangunk, és nagyjából fél távnál teljesen elveszítjük a közönséget.

És bár elkönyvelhetjük magunkban, hogy nem szeretünk nyilvánosan szerepelni, és majd sulin kívül nem csináljuk, valójában a munkában is kerülhetünk majd olyan helyzetbe, amikor muszáj lesz prezentálni. És annak, hogy hogyan éljük ezt meg, olyan dologgal – a karrierünkkel – kapcsolatban lehet tétje, ami fontos nekünk.

Épp ezért érdemes legalább minimálisan megtanulni emberek előtt beszélni. Nem kell, hogy örömet okozzon, de tudjuk átadni a mondanivalónkat és meggyőzővé tenni az érveinket. Lássuk, hogyan fogjunk hozzá.

Ne a diák készítésével kezdd

Gyakori, hogy az előadás összeállítását azzal kezdjük, hogy megnyitjuk a programot, amivel majd prezentálunk, és elkezdjük elkészíteni a slide-okat. Ezzel igazából rengeteg időt lehet elvesztegetni, és ráadásul elvonod a saját figyelmed arról, hogyan tudod kerek egésszé tenni a prezentációd.

Először kezdd el egy vázlatban megtervezni a felépítését: honnan hová fogsz eljutni, melyek lesznek a fő témák, amiket kifejtesz és mi lesz a tetőpont, ahová kifuttatod a prezentációd. Ha ez megvan, a diák összeállítása is sokkal egyszerűbb lesz, mert tudod, mire mennyi egységet kell szánnod.

Arra fókuszálj, ami a közönségednek hasznos, ne arra, te mi mindent tudsz

Ha beleásod magad egy témába, akkor birtokában leszel egy szélesebb tudásnak az adott területről. Ha még érdekesnek is találod, akkor sok mindent megtudhatsz, és örülsz az összefüggéseknek, amiket felfedezel. Fontos viszont tudni, hogy egy kiselőadásnak nem célja, hogy mindezt a tudást átadd.

Használd arra az ismereteid, hogy ezek alapján le tudod szűrni, mi az a 3 fontos információ, amit érdemes erről megtudnia annak, aki hallgatja az előadásod. Ne akarj minden egyet információt átadni, amit megszereztél. Így ráadásul profibbnak is tűnhetsz, mert ha belekérdeznek valamibe, tudsz válaszolni.

Tartsd az előadás felépítését egyszerűen

A fentieknek megfelelően az előadás felépítését is tartsd egyszerűen, legyen jól átlátható és érthető, amit elmondasz. Ez azt jelenti, hogy van egy bevezetés, ahol elmondod, miről fogsz beszélni, aztán jön a tényleges prezentáció, amit 2-3 fő pontba szedsz, végül az összegzés, ahol elmondod, mit mondtál el.

Ha jól csinálod, akkor az előadás után, ha megkérdezik a közönséged, miről beszéltél, az a 2-3 pontot fogják kiemelni, amit te megfogalmaztál magadnak. Ha ragaszkodsz ezekhez a fő pontokhoz, elkerülheted, hogy elkalandozz, és csak te tudd, hogyan kapcsolódik a témádhoz, amiről épp beszélsz.

A prezentációd tényleg csak vázlatpontokat tartalmazzon

A vetített diák nem arra szolgálnak, hogy elvigyék helyetted a balhét. Sokan azért írják túl őket, mert ez olyan része az előadásnak, amit otthon, nem a közönség előtt el tudnak készíteni. Úgy gondolnak rá, legyen ez nagyon alapos, hogy látszódjon, tényleg van itt tudás, még ha az előadásból ez nem is jön át.

A valóságban azonban csak tovább árulkodik a profizmus hiányáról, ha teljes bekezdéseket írsz fel a diára. Nem tudnak egyszerre hallgatni téged és olvasni, valós haszna tehát nem lesz ennek a megoldásnak. Legjobb, ha valamilyen vizuális elemet tudsz a diára tenni, ami szemlélteti mindazt, amit elmondasz. Ha mégis szöveget kell tenned, akkor színekkel, pontokba szedve csak hangsúlyozz, és ne magyarázz a dián.

Emlékeztesd magad arra, ami igazán számít

Ha a prezentáció előtt mégis nagyon izgulsz, emlékeztesd magad, hogy ez másoknak nem lesz olyan maradandó emlék rólad, és igazából neked sem ez számít. Még ha nem is sikerül jól, nagyon rövid időn belül már emlékezni sem fogsz rá, hát még a többiek. Lehet, hogy nem kellemes része a napodnak, de meg tudod csinálni.

Hozzászólások

Szerző: