Mit csináljak, ha nem megy a tanulás?

Szerző: Diákszemmel

Amikor azt érezzük, hogy nehezen és lassan haladunk a tanulással, elveszítjük a motivációt is. Ilyenkor először érdemes megvizsgálni, mi okozza a nehézségeket. Az alábbi tippek segíthetnek a tanulási nehézségek leküzdésében.

Számos oka lehet, hogy miért akadunk el, és nem biztos, hogy elsőre világosan látjuk ezt az okot. Elképzelhető, hogy a tananyag nehézsége miatt haladunk lassan, de lehet mögötte motivációhiány, figyelemzavar, szorongás vagy stressz is.

A motiváció hiánya evidens válasznak tűnik, hiszen sokszor nagyon távoli az a cél, amiért tanulunk: a diploma. Ilyenkor segíthet, ha felállítasz magad számára olyan mérföldköveket, amelyek könnyebben elérhetőek.

Tűzz ki célokat, amelyek elérése valóban téttel bír számodra, és időben is jól meg tudod határozni.

A céljaid reálisak, vagyis elérhetők és megvalósíthatók legyenek. Túl nagy vagy túl nehéz célokat kitűzni demotiváló, és ha nem tudod megvalósítani, csalódott leszel.

Mérhető célokat tűzz ki magad elé, olyanokat, amelyek rendelkeznek olyan objektív mérőszámokkal, amik segítségével meg tudod állapítani, hogy elérted-e a célt vagy sem. A mérhető célok segítenek a fókuszálásban és a fejlődés nyomon követésében.

Ahhoz, hogy hatékonyan működjön a célkitűzés, fontos azt is szem előtt tartani, hogy releváns legyenek a választott cél. Ha ugyanis nem az, akkor te magad is átlátsz rajta. Nem fog motiválóan hatni, hiszen alapvetően tudod, hogy nincs jelentősége.

Mindig kapcsolj hozzá határidőt is. Az időben meghatározott célok segítenek a fókuszálásban és a motiváció fenntartásában. A határidőre ugyanúgy vonatkozik, mint magára a célra, hogy legyen reális.

Mindezek mellett pedig az is fontos, hogy gondolkodj el rajta, mi motivál téged a legjobban. Talán szeretnél elérni valamit, ami segít a jövőbeni karrieredben, vagy csak szeretsz biztos tudással érkezni. Ha megérted a személyes motivációdat, akkor könnyebben megtalálhatod a kezdőlökést a tanuláshoz is.

Ne feledd, hogy a tanulás időbe telik, és az egyik legfontosabb dolog, amit megtehetsz, hogy ne add fel. Ha nehéznek találod, próbáld meg kicsit másképp csinálni. Tanulj a hibáidból, és legyen türelmes magaddal.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel