5 tipp, hogy erős legyen a tanévzárásod

Szerző:

Ahogy közeleg az iskolai év vége, benned is tudatosul, hogy most kell aktívan felpörgetni a teljesítményed, ha jó jegyeket szeretnél. Ne várj tovább, kezdj el dolgozni érte! Lássuk, hogyan vágj neki!

tanulás

1. Keresd meg a kritikus pontokat

Gondold végig, mivel hol tartasz, és hol van a legnagyobb szükséged erőfeszítésre. Ehhez azt kell megnézned, hogy melyik az a tárgy, amivel nagyon el vagy maradva, amivel keveset foglalkoztál még a félévben.

Azt is mérd fel, melyikkel mennyi idő megfelelő szintre hoznod magad. És persze azt is számold bele, hogy a félév tapasztalatai alapján mi az, ami a legkevésbé megy.

2. Döntsd el, miből milyen eredményt szeretnél

A tervek készítéséhez azt is fontos eldönteni, hogy miből mit szeretnél elérni. Nem érdemes mindenből a maximumra hajtani, és azért jó, ha már jó előre eldöntöd, mi a célkitűzésed, mert azzal sok felesleges stressztől kíméled meg magad.

Ha már most tudod, hogy valamiből csak épp át szeretnél menni, mert nem olyan fontos neked, akkor tudod, hogy arra ennek megfelelő energiát is fogsz szánni.

3. Tervezz előre a vizsgákra

Ha a fenti kettővel megvagy, akkor már sokkal egyszerűbb egy konkrét tervet készíteni, ahol nagyjából felvázolod magadnak, hogy mire mikor és mennyi időt szánsz. Ezzel megint magadnak teszel jót: ha előre tudod, mikor mivel akarsz foglalkozni, kevésbé stresszelsz, hogy időben kész leszel-e, mert pontosan tudod, ott tartasz-e, ahol a terved szerint kell.

Érdemes ilyenkor már összeszedni minden szakirodalmat, amire a tanuláshoz szükséged lesz. Egyrészt mert ilyenkor még könnyebb is, másrészt pedig az is jó, ha a tanulás ideje alatt már nem kell ezzel foglalkoznod.

Ha igazán eltökélt vagy, akkor itt az alkalom, hogy nagyon időben elkezdj készülni a vizsgáidra. Ezt a legkevesebb esetben tudjuk megvalósítani, de ha sikerülne, akkor egyrészt sokkal kevésbé fárasztó, hiszen egyszerre csak kisebb egységeket kell megtanulni. Másrészt pedig sokkal alaposabban tudsz tanulni, ha egy-egy részben jobban elmélyülsz és van időd valóban rögzíteni.

Fontos, hogy a terveid reálisak legyenek, mert ha túlvállalod magad, akkor csak folyamatosan azt érzed, hogy elmaradásban vagy, és ez a szorongást növeli. Olyat tervezz, amit reálisan meg tudsz valósítani, ne olyat, amit egy ideális világban tennél. Ha viszont a terveid reálisak, akkor igyekezz tartani magad hozzájuk!

Ha szeretnél egy erős tanévzárást, akkor a tervezés ebben is segíthet. Így pontosan tudhatod, mire kell fókuszálnod az energiáid, és mekkora erőfeszítésre is van szükséged.

Hozzászólások

Szerző: