Így találd meg az ideális karrierutat

Szerző: Diákszemmel

Amikor a jövendőbeli munkád a kérdés és az elhelyezkedés lehetőségein gondolkozol, talán te is bizonytalanságot, szorongást érzel, mintha nem lennél felkészült erre. Hogyan indulj el?

álláskeresés

A munkaerőpiac hatalmas változáson ment át az utóbbi időben, és ehhez a képzési programok még nem feltétlen tudtak alkalmazkodni. Ez az átalakulás a sok éves tapasztalattal rendelkezőket is kihívások elé állítja a munkahelyükön, sokan nehézségekbe ütköznek, hogyan találják meg a helyüket.

Ha felmerül benned, hogy akkor neked mégis hogyan kellene tudni megtalálni a megfelelő lépést, lásd inkább úgy: mindannyiunk számára új ez.

A járványidőszak jelentősen átalakította a munkahelyeket, a munkavégzési szokásokat. Te ahhoz az első generációhoz tartozol, aki már ebben a környezetben kezd el dolgozni, tehát az új norma számodra alapvetés lesz, nem valami, amit meg kell szokni a korábbihoz képest.

Az otthoni munkavégzéshez sokan nehezen tudtak alkalmazkodni, te már úgy alakítod ki a rutinjaid, hogy ez természetes számodra. Persze, nehézséget okozhat, hogy a munkaadók sem mind találták meg a hibrid munka ideális működését, de minden arra mutat, hogy lassan ez is kialakul majd.

Indítsd a karriered kereséssel

Nincs abban semmi rossz, ha a karriered elejét kereséssel töltöd. Ha még nem tudod, pontosan mit szeretnél csinálni, mit keresel, a legjobb módja, hogy ezt kiderítsd, ha minél több féle tapasztalatot szerzel. Minél több dolgot kipróbálsz, annál hamarabb rájössz, mit szeretsz csinálni és miben vagy jó.

Ebben segít a diákmunka is, ha egyetem alatt már elvállalsz diákmunkában végezhető feladatokat, sok hasznos tapasztalatra tehetsz szert saját magadról is.

A saját utad megtalálása időbe telhet, nem mindenkinek kell egyetem után rögtön ráállni arra a pályára, amit előre eldöntött. Sokkal fontosabb, hogy megtaláld a hivatásod, amit élvezel csinálni és amiben jó vagy.

Fontos, hogyan áll hozzád a munkaadó

Egy támogató munkahelyi közeg megtalálása legalább olyan fontos, mint a fizetés. Te is hallod, mennyire általános jelenség a kiégés a munkahelyeken. Ezt úgy tudod elkerülni, ha el sem kezdesz dolgozni olyan helyen, ami irreális elvárásokat támaszt és kizsákmányol.

Ha a munkahelyeden van lehetőség a fejlődésre, tanulásra, akkor te is bővíteni tudod a készségeid. Így egyre biztosabb helyet szerzel a munkaerőpiacon. Olyan helyet keress, ahol ez természetes része a munkavégzésnek.

A kapcsolatépítés elengedhetetlen

Minél szélesebb a szakmai kapcsolati hálód, annál könnyebben hallasz egy-egy új szakmai lehetőségről, induló projektről, amihez lehet csatlakozni. Minél hamarabb kezdd el kutatni a lehetőségeket, ahol hasznos szakmai kapcsolatokra tehetsz szert. Járj el rendezvényekre, beszélgess.

A diákmunka ehhez is jó kiindulási alap, hiszen a segítségével egy szakmai környezetbe kerülhetsz be. Itt már rajtad is múlik, mennyire vonódsz be, kommunikálsz.

Mindig nehéz megtenni a lépést, amikor tanulóból munkaerő lesz az ember. A te generációd számára adottság, hogy egy jelentősen átalakuló munkaerőpiacra lépsz be, aminek az előnyeit is megpróbálhatod kihasználni: a munkavégzés módjai mindenkinek kicsit újak most.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel