Már beszélhetsz is a ChatGPT-vel

Szerző: Diákszemmel

Akár szóban is felteheted a kérdéseid a mesterséges intelligenciának.

chatgpt

Talán már te is napi szinten használod a ChatGPT-t, akár sulis segítségre, akár máshogy. Ha így van, akkor te is megszoktad azt a furcsán emberi jellegét a „párbeszédnek”: olyan, mintha egyszerűen chatelnél valakivel. Most egy kis segítséggel már szóban is kérdezhetsz az AI-tól.

Láttátok már a Her című filmet? Nekem nagy kedvencem. Kicsit ez most olyan. 🙂

A ChatGPT-vel a TalkBerry nevű Chrome bővítmény segítségével tudsz „szóbaállni”. Ez nyelvtanulást segítő eszköznek indult, most azonban kiváló segítség, ha szóban szeretnél kérdezni és a választ is így hallgatnád meg.

A használata elég egyszerű: installáld a TalkBerry-t a Chrome Web Store-ból, majd menj a Chat GPT web app-ra. Itt most már látni fogsz egy zöld mikrofon ikont. Erre kattintva aktiválhatod a mikrofon használatát (amit külön engedélyezned is kell a bővítmény számára). Ezután egyszerűen csak kezdj el beszélni. Az Enterrel bármikor elküldheted a kérdésed, és törölni is tudod.

A ChatGPT-t a szokásos módon írásban is megjeleníti a választ, ugyanakkor a TalkBerry-nek köszönhetően most már „fel is olvassa”. A hangját is tudod szabályozni a zöld mikrofon melletti kontroll sáv segítségével. Nyelvek között is tudsz váltani, javasoljuk angolul kipróbálni. Így rögtön a nyelvgyakorlás része is működik.

Az adatvédelemre persze érdemes odafigyelni. A leírás szerint a TalkBerry nem használja fel, amit mondasz, az app-on kívül, nem ad át adatokat harmadik félnek, de kér hozzáférést „user activity”-hez, ami némileg homályos, hogy mit fed. Az optimista hozzáállás az, hogy ez mindössze az az adat, ami a te hangodból a ChatGPT számára kompatibilis információt generál. Mindenesetre érdemes kikapcsolni a TalkBerry-t, amikor épp nem használod.

A lehetőség viszont sokkal szélesebb körben elérhetővé teszi a mesterséges intelligencia lehetőségeit, ami mindenképp egy izgalmas lépés.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel