3 készség, amire szükséged lesz, ha vállalkoznál

Szerző: Diákszemmel

Sokan döntenek úgy, hogy az alkalmazotti munka helyett saját vállalkozásba fognak bele. Ennek rengeteg előnye van, azonban nem árt tudni, hogy bizonyos készségek elengedhetetlenek, ha vállalkozást szeretnél építeni.

vállalkozó

1. Vízió

Az, hogy úgy tudj gondolkodni, hogy mindig van egy víziód, elengedhetetlen a sikeres stratégiaépítéshez. Ha a saját vállalkozásod építed, tudnod kell, mi az a cél, ami felé tartasz, mit szeretnél megvalósítani reálisan. Ha átlátható víziód van, az abban is a segítségedre van, hogy mindig tudd, milyen technológiai innovációkat érdemes beépítened az üzleti modelled sikeréhez.

Annak a képessége is fontos, hogy a víziód rugalmasan tudd alakítani a gazdasági környezet változásai és a saját tapasztalataid alapján. Ehhez érdemes figyelni az iparági környezetet, amiben tevékenykedsz, hogy minél jobban megértsd a működését. A vízió hiánya felesleges kitérőket eredményez, ami meggátolja, hogy olyan tempóban fejlődjön a vállalkozásod, ahogy lehetséges lenne.

2. Agilitás

Az agilitás valójában annak a készsége, hogy gyorsan és jól reagálj azokra a változásokra, amik a vállalkozásodat érintik. Ne hátráltató tényezőt láss a változásban, hanem mindig a lehetőségeket keresd az előtted álló helyzetekben, és legyél képes döntéseket hozni ennek alapján. A változásra való gyors reagálás és a rugalmas alkalmazkodás készsége nagyon sokat segít a vállalkozás eredményes működésében.

Erre akkor is szükséged lesz, ha más emberekkel is együtt dolgozol a vállalkozásodban. Amikor már feladatokat kell kiosztanod és mások munkáját menedzselned, akkor alkalmazkodni kell tudni a különböző személyiségekhez és az ő munkavégzési módjukhoz ahhoz, hogy a legtöbbet tudd kihozni belőlük.

3. Ön-szervezés és delegálás

Ahol a legtöbb vállalkozó megakad, az a saját időbeosztás megfelelő tervezése és a delegálás képessége. Könnyű elmerülni egy-egy részproblémában, és még azt is fogod látni, hogy egész nap dolgoztál – de nem lépsz előre, ha nem a stratégiailag fontos feladatokat végzed. Annak felmérése, hogy melyek azok a prioritást élvező tennivalók, amiket mindenképp előtérbe kell sorolni és valódi haladást elérni, minden nap első feladata.

A delegálás sokak számára nehézséget okoz, és ez természet kérdése. Nem azt a feladatot kell megcsinálnod, amit tudsz, vagy amit szívesen csinálsz, hanem azt, ami az adott napon a te feladatod. Amire van másik ember, azt pedig tudni kell átadni és elengedni, hogy te máshogy csináltad volna meg.

A vállalkozói létben hatalmas szabadságod van, hiszen alapvetően te döntöd el, hogy mit csinálsz, ahhoz viszont, hogy eredményes lehess, meg kell tanulni jól szervezni ezt.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel