A társas szorongás akadályozhatja, hogy könnyen barátkozz

Szerző: Diákszemmel

Amikor bekerülsz egy új közösségbe, legyen az iskolai vagy munkahelyi, akkor kihívást jelenthet, hogy könnyedén összebarátkozz az emberekkel. Ha munkáról van szó, akkor tovább nehezíti a dolgot, hogy a társaság többi tagja már ismeri egymást, és te vagy az egyetlen „kívülálló”. Hogyan lehet jól kezelni az ilyen helyzetet?

társas sorongás

A munkahelyi barátságok sokkal fontosabbak, mint hogy legyen valaki a társaságban, akivel el tudsz menni ebédelni. Mivel a munkában igen jelentős időt töltesz, nagyon nem mindegy, hogy érzed magad azokkal az emberekkel, akikkel ilyenkor együtt vagy.

Ha jóban vagy a kollégákkal és tudsz barátokat szerezni, az a teljes jóllétedre hatással van. Kellemesebbé teszi a munkában töltött időt, segít könnyedebben venni az itt felmerülő akadályokat, mondjuk egy keményebb főnök tolerálását, vagy a teljesítményedet érő kritika elviselését.

Kérdőíves kutatásokban is vizsgálták, ki hogyan értékeli a munkahelyi barátságokat, és a válaszadók jelentős része azt mondta, hogy a motivációjára és a hatékonyságára is hatással van, vannak-e barátai a munkában. Elkötelezettebbé válsz a feladatod iránt, szívesebben csinálod jól, ami azért fontos neked, mert hamarabb tudsz feljebb lépni a szakmai ranglétrán.

Sokan azonban nehezen boldogulnak a barátkozással egy új helyen, és emögött gyakran a társas szorongás áll. Ezt az a késztetés okozza, hogy szeretnél „tökéletesen” viselkedni társas helyzetekben, és tartasz attól, hogy mások negatív véleménnyel lesznek rólad, megítélnek.

Ezek megakadályozhatják, hogy szorosabb kapcsolatot tudj kialakítani a kollégákkal a munkahelyeden, ami viszont hatással van a teljes élményre, amit a munkában levés jelent a számodra. Mindezt már a cégek is belátták és egyre többen igyekeznek kifejezetten támogatni a kollégák társas kapcsolatait.

Mit tehetsz te? Az első és legegyszerűbb lépés a jelenlét: csak vegyél részt ezeken a társas eseményeken, anélkül, hogy bármilyen feladatot tűznél ki magad elé. Ha azt érzed, hogy nehézséget okoz, hogy ilyen helyzetekben feloldódj, kér nyugodtan segítséget. A társas szorongás leküzdése nagyon sokat jelenthet a mindennapjaid szempontjából.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel