Így készülj a suli utáni munkás életedre

Szerző: Diákszemmel

Ha hamarosan végzel az egyetemen, akkor benned is sok lehet a bizonytalanság. Vagy tudod, mivel szeretnél foglalkozni, de még nem tudod, hogyan fogod megvalósítani, vagy tanácstalan vagy, mibe is lenne érdemes belefogni. Azt kérdeztük meg friss munkakezdőktől, mit mondanának diplomázás előtti önmaguknak, mire készüljenek.

munka

1. Készülj fel, hogy baromi sokat dolgozol

„Azt hittem, hogy az egyetemi vizsgaidőszak húzós, de bekerülni egy munkahelyre egész más. Sokkal aktívabb figyelemmel kell állandóan teljesíteni. Ráadásul, ha valamilyen jó munkát kapsz és igazán szeretnél bizonyítani, akkor az elején extra sok energiát kell beletenni.”

2. Élj továbbra is úgy, mint egy diák

„Nekem nagyon jól működött spóroláshoz az a koncepció, hogy továbbra is igyekszem úgy gazdálkodni a pénzemmel, mint egyetem alatt.”

3. Tapasztalatok sora, nem karrier-létra

„Frusztráló azt erősíteni magadban, hogy ha elkezdesz dolgozni, akkor belőtted az irányt, amin az egyetlen elfogadható a felfelé. Nem biztos, hogy az első munkád olyan területen lesz, amin később is szeretnél dolgozni. Lehet, hogy teljesen különböző dolgokban fogod kipróbálni magad. Viszont mire végre megtalálod, amit csinálni szeretnél, így rengeteg különböző tapasztalatot szerzel, amik hasznosak lesznek.”

4. Használd ki a kapcsolataid

„Mindenki kapcsolatokkal kapja meg a legjobb munkákat, nem szabad szégyenlősnek lenni. Az egyetemen veled egy szakon lévők hasonló helyeken helyezkednek el, mint te is szeretnél. Bátran keresd őket, hátha tudnak segíteni.”

5. Fogsz munkát találni

„Nem biztos, hogy azonnal sikerrel jársz az önéletrajz-kiküldős álláskereséssel. De ne kezdj el emiatt stresszelni, fogsz munkát találni. Én munkaközvetítőhöz jelentkeztem, ahol teljesen jó munkák találtak meg, néhány rövidebb, és több hónaposak is. Közben végül hárman egy vállalkozást kezdtünk el összerakni, ami már egész jól működik.”

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel