Mi okozza a kiégést és hogyan kezeld?

Szerző: Diákszemmel

A kiégést ma már divatos szónak nevezhetnénk, ha nem éppen egy problémára utalna. Olyan jelenségről van szó, ami nagyon sokakat érint a munkával összefüggően, a kutatások szerint pedig a Z generációt különösen nagy arányban.

kiégés

A kiégés egy olyan érzelmi, fizikai és mentális fáradtság, ami a hosszantartó stressz, túlterhelés és a megfelelő támogatás hiányának következménye. Egy nemzetközi felmérés szerint a 18 és 24 év közötti korosztály 91%-a vallotta, hogy mindezek igazak rá.

Míg más generációk tagjai valahogy elviselni próbálják a helyzetet, a Z generáció ilyenkor inkább úgy reagál, hogy otthagyja a munkáját. De egyik sem a jó megoldás.

Mi okozza a kiégést?

A jelenlegi helyzetben a megélhetési költségek rohamos növekedése, a klímaválság és a háborús helyzet együttesen olyan stresszfaktort jelentenek, amik gyors kiégéshez vezetnek. Sokan még mindig küzdenek a járványhoz kapcsolódó bezárások okozta izolációval. Megszakadtak frissen kialakult barátságok, amelyek után nehéz visszatalálni a társaságba.

Sokan ebben az időben kezdték az egyetemet, vagy éppen fejezték be – elmulasztva ezzel olyan személyes élményeket, amelyeket jó lett volna másokkal átélni. Mások ekkor kezdtek dolgozni, ami mindenki számára ismeretlen nehézségeket és extra stressz-forrást jelent.

A személyes kapcsolatoktól való elzáródás egyet jelentett a közösségi média felületekkel való még erősebb kapcsolódással. Ez utóbbi pedig, észrevesszük vagy nem, szorongást képes okozni a sokszor hamis boldogság-illúzióval, amelyet közvetít. Mindenki szebb és jobb, mindenkinek könnyebb – nyomasztó súllyal tud ránk nehezedni. A valós kapcsolatok jelentette kiegyensúlyozása mindennek elmaradt, így a szorongást-keltő hatás nő.

A „nem vagyok elég jó” érzése erősen hozzájárul a kiégéshez.

Hogyan kezeljük a kiégést?

A legjobb kiindulópont, ha igyekszünk meghatározni, a saját életünkben mi jelenti a legnagyobb stressz-forrásokat. Ebben az is segíthet, ha naplót vezetsz: minden nap frissen leírod az érzéseid az aznap eseményeivel kapcsolatban. Ahogy saját magad számára megfogalmazod, mit hogy éltél meg, segíthet beazonosítani a stressz-forrásokat.

Érdemes utánanézni stresszkezelési technikáknak, és azokat gyakorolni. Fontos, hogy megtaláld, neked mi működik a legjobban. Ehhez érdemes egy nyugodt környezetet teremteni, kicsit lekapcsolódni mindenről, és megtanulni saját magadra figyelni.

A felelősség a kiégés kezelésében nem csak rád hárul. Fontos, hogy kommunikálj a környezeteddel azokról a stressz-forrásokról, amelyek hozzájárulnak a kiégéshez. A munkahelyeden is jelezd, ha úgy érzed, túl magasak az elvárások vagy túl sok a feladat. Mivel a probléma egyre általánosabb, a munkaadók is egyre szélesebb körben kezdik belátni, hogy támogatást kell nyújtaniuk.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel