Mikor oké otthagyni egy munkát az első napon?

Szerző: Diákszemmel

Amikor diákmunkában dolgozol, nem feltétlen előzi meg állásinterjú a munkád egy új helyen, így az első napon találkozol az aktuális munkaadóddal és munkahelyeddel először. Így előfordulhat az is, hogy váratlanul ér, amivel szembesülsz. Zavarban vagy, mit kellene tenni, ha másnap már nem akarsz bemenni?

diákmunka

Bizonytalan vagy, hogy mi az, amit el kell viselni, és mi az, amin joggal háborodsz fel. Megbízhatatlannak fognak-e tartani, amiért ilyen gyorsan távozol, és találsz-e hamar másik munkát, hiszen kellene a pénz. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor otthagyni egy munkát az első nap után mégis jobb döntés, mint kitartani.

Félrevezető kommunikáció

Ha az első napodon azt tapasztalod, hogy a feladat, amit rád akarnak bízni, jelentősen különbözik attól, ami az álláshirdetésben szerepelt. Ilyenkor érdemes végiggondolni, hogy ha tudod, hogy ez a munka, akkor is elvállaltad volna? Ha a válasz egyértelműen nem, akkor lépni kell.

Első körben ilyenkor érdemes mindezt a munkaadónak elmondani, vázold fel a problémát, hogy te nem erre jelentkeztél. Alakulhat jól is a dolog, és juthattok valamilyen egyezségre, amiben te is jól érzed magad. Ha elutasító hozzáállást tapasztalsz, akkor dönthetsz úgy, hogy másnap már nem mész be. Érdemes ilyenkor a diákszövetkezet felé is jelezni a problémát, hogy ők is meg tudják tenni a szükséges lépéseket.

Mérgező munkahelyi környezet

Sajnos bármikor előfordulhat, hogy olyan kollégák közé kerülsz, akik mérgező környezetet teremtenek, amelyben nem érzed magad komfortosan. Ez fakadhat egyetlen hangadó emberből, vagy egy kisebb társaságból. Új érkezőként valószínűleg nem te leszel az, aki ezen változtatni tud, elviselned viszont nem kell.

Természetesen nem arról van szó, hogy egy munkahelyen arra kell számítani, hogy biztos mindenkivel össze akarsz barátkozni. Mérlegelni kell a különbséget aközött, hogy egyszerűen nem szimpatikusak, vagy egy olyan toxikus légkört alakítanak ki, ami téged frusztrál és szorongást okoz. Utóbbi esetben nem kell ott maradni.

Erkölcsi aggályok

Olyan is előfordulhat, hogy egy bizonyos feladat elvégzést olyan módszerekkel várják el tőled, amivel te semmilyen módon nem tudsz azonosulni. Ez jellemzően értékesítési céllal végzett tevékenység esetén szokott előfordulni.

Ez fakadhat a saját személyiségedből is, nem feltéten maga a módszer teljesen elítélendő, csak a gyakorlat során tapasztalod meg, hogy te erre nem vagy alkalmas. Ilyenkor is érdemes odafigyelni a nyílt kommunikációra, megbeszélni mindezt a munkaadóval is. Ha nem komfortos számodra a helyzet, akkor pedig másnap már nem mész be.

Ha tehát olyan problémáid vannak, hogy fárasztóbb a munka, mint gondoltad, vagy nehezebbnek tűnik, mint előre számítottál rá, akkor mindig érdemes hagyni magadnak egy kis időt, és megnézni, hogy belejössz-e. A munka elvégre munka, azt nem mindig fogjuk szeretni. Az első nap után távozni nem vet jó fényt az emberre. Mégis vannak olyan esetek, amikor ez elfogadható, és mégis jobb döntés távozni, mint kitartani.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel