Ne legyél szemét – karrier-tippek, amiket keveset olvasni

Szerző: Diákszemmel

A karrier-tippek elsősorban arról szólnak, mi keress a leendő munkaadódban és hogyan tűnj ki a jelentkezők tömegéből. Arról, hogy milyen soft skillek segítségével lendíthetsz óriásit a karriereden, ha már ott vagy egy munkahelyen, kevesebb szó esik. Pedig itt indulsz csak el igazán felfelé.

karrier tipp

1. Ne legyél szemét

Soha, semmilyen helyzetben ne legyél szemét azokkal, akikkel dolgozol. Kezdjük ott, hogy ez egy munka: nem is lenne szabad érzelmileg annyira megérintsen, hogy szemétkedni akarj.

Másrészt pedig, pont azért, mert ez egy munka, és a viszonyok egészen mások, mint ismerősi, baráti kapcsolatban, fogalmad sincs, hogy mi vezette ahhoz a cselekedethez a másikat, ami miatt te szemétkedéssel akarnál reagálni.

Azt pedig szinte már mondani se kell, hogy soha ne gondold, hogy az, hogy te magasabb pozícióban vagy, mint valaki más, feljogosít arra, hogy szemétkedj vele.

2. Mondj köszönetet

Ha valaki valamit jól csinál, látod, hogy beletette az energiát, alapos volt, úgy csinálta, hogy a te munkád könnyebb legyen, minden esetben köszönd meg neki. Nem természetes, hogy ha ez a dolga, akkor az a minimum, hogy jól csinálja. Ezt minden esetben ismerd el a másikban, és ez rád is vissza fog hatni.

3. Hagyd abba a panaszkodást

Senkit nem érdekel, hogy utálod a hétfőket, borzasztó volt a forgalom a munkába menet, vagy épp nagyon sok feladatot kaptál. Nekik is megvan a maguk baja. Hagyd abba a panaszkodást.

4. Tudás vagy öntudat?

Az szuper, ha jó vagy valamiben. Hidd el, mások is észre fogják venni. Ha túl sokat hangoztatod magadról, még a végén kiderülhet, hogy többet gondolsz magadról, mint amennyire valójában jól csinálod.

5. Figyelj többet, mint amennyit beszélsz

Különösen a karriered elején igaz ez, sokkal többet tanulhatsz, ha az energiáid arra használod, hogy figyelsz a többiekre, ellesed a jó rutinokat, stratégiákat, mint ha narratívákat gyártasz magadról, és „el akarod adni” magad. Ha minél többet figyelsz és leszűröd a saját következtetéseid, amivel egyre jobb megoldásokat hozhatsz létre, akkor a teljesítményed segíthet hozzá, hogy minél hamarabb feljebb lépj.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel