Networking hibák, amiket ne kövess el

Szerző: Diákszemmel

A kapcsolatépítés valakinek ösztönösen jól megy, másnak viszont tudatosan kell rávennie magát, hogy networkingeljen. Ilyenkor cél, hogy olyan kapcsolatokat építs fel, amelyekben be tudod mutatni a szakmai rátermettséged. Ha azonban nem jól csinálod, visszafelé is elsülhet a dolog. Lássuk, mire érdemes figyelni.

1. Túlzott ön-értékesítés

A networking olyan kölcsönösen eredményes kapcsolatokhoz vezet, amelyek alapja a közös szakmai érdeklődés. Ezen kapcsolatok segítségével lehetőséged nyílik hallani álláslehetőségekről, ajánlásokat szerezni.

Természetesen a kapcsolatépítés megkívánja, hogy egy kicsit fényezd magad, hiszen ha nem számolsz be a szakmai eredményeidről, tudásodról, akkor miért te jutnál az ismerősök eszébe egy pozíció kapcsán. Túlzásba azonban nem szabad esni, mert az épp az ellenkező hatást éri el. Ha csak arra használod a networkingelést, hogy saját magad fényezd, hosszan és sokat beszélj magadról, az inkább ellenérzéseket vált ki.

2. Érdekkapcsolatok

A networking jegyében sokan csak olyan emberekkel állnak szóba, akikben potenciális lehetőséget látnak a saját előrelépésük szempontjából. Ha valakiről pedig kiderül, hogy mégsem olyan befolyásos, mint gondolták, arra nem is vesztegetnek tovább egy percet sem. Ez ellenszenvet eredményez, és ráadásul nem is biztos, hogy hatékony.

3. Nem nyílt kommunikáció

A kommunikációs készségek az első perctől kezdve jelentősen befolyásolják a rólad szerzett benyomást. Ha túl sokat beszélsz vagy túl keveset, egyik sem ideális. Ha láthatóan nem szívesen osztasz meg magadról dolgokat, az sem kelt jó benyomást. Introvertáltak számára jó megoldás lehet, ha előre végiggondolják, mit és milyen mélységig osztanak meg magukról. Azokat a – valós – narratívákat kell meghatározni, amikkel úgy érzed, hogy kellően megőrzöd a privát szférád, de mégis adtál magadból valamit.

4. Nem megfelelő öltözet

Az első benyomás jelentősége vitathatatlan, és ebben szerepe van az öltözet kiválasztásának is. Nem arról van szó, hogy túl kell öltözni bármilyen kapcsolatépítésre alkalmas szituációhoz, de alul sem érdemes.

5. Utánkövetés hiánya

Ez pedig már egy gyakorlati tipp: érdemes utánkövetni azokat a kapcsolatokat, akikkel megismerkedsz. Ha szóban előkerül egy érdekes cikk, amit te olvastál, a másik pedig kifejezi, hogy ez érdekes lehet számára, akkor keresd meg őt a LinkedIn-en és küldd át neki később. Ha beszéltek egy munkalehetőségről, és azt mondja a másik, hogy még nem tudok részleteket ezzel kapcsolatban, kérdezd meg, hogy felhívhatod-e pár nap múlva – és hívd is fel.

A networking hosszú távon működő feladat, ami hatalmas segítséget jelenthet az álláskeresés során. Emellett szakmailag is inspiráló, ha minél több emberrel vagy kapcsolatban, akik hasonló körökben mozognak, mint te, megtudod a legfrissebb trendet és eszmét is cserélhetsz egy-egy módszerrel. Ha eleinte nehezen is megy, bele lehet jönni, és minél több kapcsolatot szerzel, annál könnyebb újabbakat.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel