15 tipp, hogyan illeszd be a diákmunkát a mindennapjaidba

Szerző: Diákszemmel

Akár suli mellett dolgozol, akár nyáron keresel pénzt diákmunkával, van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy be tudd illeszteni a mindennapjaidba.

diákmunka

Suli mellett a legnagyobb kihívás, hogy össze tudd egyeztetni úgy, hogy a tanulásra is elég idő jusson, és azért legyen szabadidőd is. Nyáron pedig arra érdemes figyelni, hogy ne legyen az az érzésed, hogy nem is volt egyáltalán nyári szüneted.

1. Legyenek világos határaid, hogy mennyi munkaórát tudsz bevállalni

Ezt még azelőtt döntsd el, hogy elkezdenél munkát keresni. Így a konkrét ajánlatokat már ennek fényében értékeled, és nem kezdesz el magaddal alkudozni.

2. Kommunikálj nyíltan a főnököddel

Ha valami nem működik, túl sok extra feladatot akarnak adni neked, vagy úgy szervezik át a munkarended, ahogy az neked nem megfelelő, mindig szólj. Lehet, hogy nem ajánlanak megoldást, de ha meg sem próbálod, akkor biztos nem.

3. Készíts heti tervezést

Érdemes ilyenkor előre megtervezni egy heted, hogy minden feladatnak helyet találj. Kevésbé stresszes is így, ha tudod, hogy minden sorra fog kerülni – ha tartod a tervet.

4. Igyekezz minél hosszabb távra előre tudni a munkabeosztásod

Így jobban kézben is tudod tartani a napirended menedzselését, és egyszerűbb tervezni.

5. A munkát szervezd a suli köré és ne fordítva

Az aktuális iskolai feladataidhoz igazítsd, hogy mit és mennyi munkát vállalsz el, és ne vállalj el munkát úgy, hogy a suliból „csippentesz le”.

6. Vizsgaidőszakban dolgozz kevesebbet

Ha muszáj is munkát vállalnod vizsgaidőszakban is, ilyenkor törekedj a minimumra.

7. Mást már ne vállalj be

Ne ilyenkor akarj még egy új nyelvet is megtanulni – figyelj arra, hogy ha túlvállalod magad, az visszaüt.

8. Szokj le a halogatásról

A halogatás jelentette időveszteséget most nem engedheted meg magadnak, úgyhogy találj olyan technikát, amivel sikerül leszoknod róla.

9. Keress egy helyet, ahol tudsz tanulni, közel a munkához

Legyen az egy kávézó vagy egy könyvtár, nézd meg, hol tudsz nyugiban tanulni közel a munkahelyedhez – ez sokszor jól jöhet, ha van munka előtt olyan holtidő, amit ki tudsz használni tanulásra.

10. Dolgozz előre, amikor csak tudsz

Tartani az ütemterved már önmagában is sokszor kihívás, de ha úgy érzed, hogy van időd és energiád és egy kicsit előre is tudsz készülni valamilyen sulis feladattal, akkor vedd rá magad, hogy meg is csináld. Sokkal jobb érzés előbbre járni, mint üldözni a feladatokat és határidőket.

11. Kezdd kicsiben

Ha még csak most kezdesz suli mellett dolgozni, akkor vállalj először kevesebbet, és nézd meg, hogy bírod. A munka elején úgyis több energiát vesz el a betanulás. Ha már jól megy, és úgy érzed, belefér, akkor vállalhatsz többet is.

12. Figyeld a kiadásaid

Az nagyon szuper, hogy van bevételed, de igyekezz így se túlköltekezni. Minél többet tudsz spórolni, annál kevesebb munkát kell elvállalnod.

13. Keress hatékony tanulási módszereket

Most még fontosabb, hogy hatékonyan tudj tanulni, hiszen jól kell beosztanod az időd. Olvass utána a különböző tanulási technikáknak, hogy megtaláld azt, ami neked működik, és amivel minél gyorsabban meg tudod tanulni, amit kell.

14. Keress olyan munkát, aminek az elhelyezkedése is jó

Az alapján is válogass a munkalehetőségek közül, hogy helyileg mi praktikus neked. Ami vagy az otthonodhoz, vagy a sulihoz van közel, vagy a kettő közötti útra esik. Erről a tengelyről minél kisebb kitérőt kelljen tenned, mert az ingázás is sok időt elvehet.

15. Keress olyan munkát, ami rugalmas

Részesítsd előnyben azokat a munkalehetőségeket, ha suli mellett dolgozol, amik valamilyen szempontból rugalmasságot ajánlanak. Legyen szó változatos beosztásokról, vagy olyan feladatról, aminek határideje van, de nem mondják meg, mikor végezd (pl. adatrögzítős, adminisztrációs feladatok), minél rugalmasabban tudod kezelni, annál könnyebb lesz összeegyeztetni a mindennapokkal.

A diákmunka beilleszthető a mindennapokba suli mellett is, de fontos, hogy tudatosan tervezz.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel