5 biztos jel, hogy munkát kell váltanod

Szerző: Diákszemmel

A karriered elején még bizonytalan lehetsz, hogy mit érdemes elviselni a munkahelyeden, és mi az, amiből egyértelműen tudhatod, hogy váltani kell. Az ismeretlent a bizonytalanra cserélni ráadásul soha nem egyszerű, mégis néha ez a jó döntés. Összegyűjtöttünk 5 biztos jelet, ami arra utal, hogy ideje váltanod.

munkahely váltás

1. Nem értékelnek

A munka olyan teljesítmény, amibe energiát teszel, és amivel sok időt töltesz. Igyekszel megtalálni a legjobb megoldást, minél jobban megoldani, amit rád bíznak. Ha emellett azt tapasztalod, hogy nem ismerik el az erőfeszítéseid, esetleg csak akkor szólnak, ha valami véletlenül épp nincs meg, az hosszú távon leépít és a motiváció elvesztéséhez vezet. Ezt magad miatt nem érdemes hagyni, ilyenkor váltani kell.

2. Túlhajtanak

Először csak egy kicsivel kellene többet elvállalni, aztán pedig épp nagyon sürgős volt valami. Majd végül észre sem veszed, de folyamatosan többet dolgozol, mint a munkaidőd, és mindezt egy sürgető, feszített tempójú közegben. A körülmények alapján hajlamos lehetsz elfogadni, hogy valóban nincs más, aki megcsinálja – de valójában ez nincs rendjén. Annyi feladatot kellene rád bízzanak, ami kezelhetően belefér a munkaidődbe.

3. Nem érzel kihívást

Ez önmagában talán még nem felmondó-ok, vagy legalábbis nem azonnal. De megintcsak a saját érdekedben, ne hagyd, hogy eljuss odáig, amikor mindent csak rutinból csinálsz meg. A munka izgalmas kihívás is lehet, ahol fejlődsz, új szinteket kell megugranod és élvezed. Ha nincs meg ez a kihívás, akkor minden nap csak a munkaidő végét fogod várni.

4. Nem igazán szereted csinálni

Ahhoz túl sok időt vesz el egy napból, hogy valami olyannal töltsd a munkaidőd, amit nem élvezel csinálni! Természetesen nem azt mondjuk, hogy a munka olyan kell legyen, mint a szórakozás. De ha nagyon nem tudsz azonosulni azzal, ahogy a munkahelyed működik, nem bírod a kollégákat, vagy minden nap egy rossz főnököt kell elviselned, akkor ideje váltani. Érdemes addig keresni, amíg nem találsz olyan munkát, ahol nem csak vágod a centit a következő szabadságig.

5. Mérgező munkahelyi környezet vesz körül

Az előbbinek egy súlyosabb verziója, amikor van egy (vagy több) olyan kolléga, aki kifejezetten kellemetlenséget okoz, vagy olyan az általános hangulat a társaságban, aminek az értékrendjével te egyáltalán nem tudsz azonosulni. Vagy ha éppen kifejezetten saját magaddal szemben tapasztalsz hátrányos megkülönböztetést. Mindezek a mentális egészséged veszélyeztetik, és le kell lépni, minél hamarabb.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel