Mit tanultak a világ leggazdagabb emberei?

Szerző: Diákszemmel

A pályaválasztásnál természetesen fontos szempont, hogy téged mi érdekel, ugyanakkor az ember azt is figyelembe veszi, hogy egy adott területen milyen bevételi lehetőségek állnak majd előtte. Ebből az irányból figyelve a kérdést, felmerül bennünk, hogy mit tanultak azok az emberek, akik most a leggazdagabbak között vannak.

A resume.io szerkesztőiben is felmerült, ugyanis készítettek egy átfogó térképet, ahol a Föld összes országából kilistázták a leggazdagabb embereket, és megnézték, ki mit tanult. Természetesen vannak olyanok, akik vagyonos családba születtek, és nem feltétlenül a végzettségük segítette őket hozzá az anyagi javak megszerzéséhez, de sokan vannak a listában, akik saját erőből gazdagodtak meg.

A felmérésük idején Európában hivatalosan a legnagyobb vagyonnal Bernard Arnault rendelkezett. A francia üzletember a Louis Vuitton márkát is magában foglaló divatbirodalom alapítója, eredetileg mérnöknek tanult. Apjának volt egy mélyépítő vállalata, így ő is ezen a területen képezte magát, és el is kezdett dolgozni a családi cégben. Néhány éven belül meggyőzte az apját, hogy helyezzék át a cég fókuszát az ingatlanfejlesztésre.

Tizenhárom évvel később a francia kormány kereste azt, aki átvenné a vállalatot, amely a Christian Dior márkát is kereste. Arnault ebben meglátta a lehetőséget, és megszerzett egy luxustermékeket előállító céget, amellyel indulhatott a Diorért folyó versenyben. Megnyerte, és három év alatt olyan radikális változtatásokat vitt végbe a cégben, hogy a vállalat újra nyereségessé vált. Ezután jött a Louis Vuitton.

Sokkal megközelíthetőbb Albánia leggazdagabb embere, Samir Mane példája. Ő földrajzot tanult Bécsben, de közben nem csak ezzel foglalkozott. Arra is rájött, hogy az olcsónak számító osztrák TV-ket és videó lejátszókat el tudja úgy adni otthon, ahol épp összeomlott a kommunista rendszer, hogy legyen rajta némi haszna. Az így létrehozott kereskedelmi cége végül országos, majd mára regionális hálózattá nőtt.

Ez a minta sok helyen működik, ha megnézzük Afrika listáját, Nigéria leggazdagabb embere, Aliko Dangote is hasonló módon kezdte. Ő már általános iskolában cukorkát árult az iskolatársainak, e készségét pedig később üzleti tanulmányokkal tökéletesítette.

Az egyes országok leggazdagabbjai között találunk mérnököket, gazdasági, kereskedelmi és jogi végzettséggel rendelkezőket. A bölcsészeket nem szeretnénk elkeseríteni, de ők viszonylag kis számban képviseltetik magukat. 🙂
A lista >>

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel