Olvas még valaki önéletrajzokat?

Szerző: Diákszemmel

A munkára jelentkezés hagyományos formája, hogy jól megszerkesztett, a pozícióra szabott önéletrajzot készítesz. Sok időt töltesz vele, de aztán felmerül a kérdés: elolvassa egyáltalán, akinek elküldted?

önéletrajz

Az önéletrajz egy kiváló alap a párbeszéd elindítására, ha jól írod meg és felkelti a toborzók érdeklődését, akkor sok minden kiderülhet rólad. Milyen készségeket szereztél, mit gondolsz a munkáról – ha elkerülöd az általánosságokat, akkor erre is alkalmas lehet. A jó önéletrajz megírása azonban, ami egyáltalán eljut a toborzóig, már egyfajta művészet.

A nagyvállalatoknál szoftver szűri elő a CV-ket, ami kiejti azok egy jelentős százalékát. Erre azért van szükség, mert amikor rengeteg jelentkezés érkezik, gyakorlatilag képtelenség mindegyiket átfutni. Így az első feladat, hogy benne legyen minden olyan kulcsszó, ami alkalmassá tehet téged a feladatra.

Ha eljut a toborzóhoz, akkor pedig nagyon fontos, hogy jól helyezd el a hangsúlyokat benne. Csak át fogja futni, ezért úgy kell elkészíteni, hogy a fontos dolgokon megakadjon a szeme. Sokan csinálják, hogy ha a címszavak alapján érdekesnek tűnik egy önéletrajz, akkor sem ezt olvassák el alaposabban, hanem megkeresik LinkedIn-en vagy egyéb közösségi felületeken a jelentkezőket.

Ezért nagyon fontos, hogy a közösségi médiában is építs egy „szakmai” énmárkát. Ennek lényege:

  • legyél őszinte, a profilod maradjon önazonos
  • de azért tartsd szem előtt, hogy mi az, amit nem bánsz, ha egy leendő kolléga tud rólad
  • derüljön ki, hogy van szakmai érdeklődésed

Sokkal fontosabbá vált a személyes megismerés egy állásinterjúztatás folyamatában, aminek elsődleges lépése a másik megkeresése az online platformokon, ezután pedig a szóbeli benyomás szerzés. Az önéletrajz sokkal inkább egy hasznos tények gyűjteménye, ami arra szolgál, hogy ne kelljen végigmondatni veled mindezeket az adatokat. Illetve érdekes abból a szempontból az interjúztató számára, hogy kiderül belőle, te mit tartasz fontosnak elmondani magadról.

Tehát továbbra is szánj időt az önéletrajz jó összeállítására, de tartsd szem előtt, hogy most már még inkább igaz, hogy nem szükséges bele hosszú leírásokat készíteni, csak a tények és a lényeg fontos.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel