Hangolódj az állásinterjúra és tűnj magabiztosnak

Szerző:

A sikeres állásinterjú nem csak azon múlik, hogy mennyire vagy alkalmas egy adott munkára, és milyen felkészültséggel érkezel. Azon is sok múlik, hogy meg tudod-e győzni az interjúztatókat, éppen rád van szükségük. Erre akkor is szükséged van, ha te vagy a legideálisabb jelölt, és akkor is sikerülhet, ha épp nem te vagy az.

állásinterjú

Fontos, hogy már az interjú előtt pozitív gondolatokkal töltsd fel magad. Gondolj arra, hogy képes vagy rá, meg tudod csinálni. Hangoztasd magadnak a pozitív tulajdonságaidat, és hogy hiszel abban, hogy megfelelsz a feladatnak. Az, hogy te képes vagy-e ezt valóban elhinni magadról, meglátszik rajtad.

Használj pozitív megerősítő mondatokat, vagyis hogy megerősítsd magadban mindezt. Találj megfelelő stresszkezelési módszereket, amelyek segítenek nyugodt és kiegyensúlyozott állapotban maradni az interjú előtt. Ez lehet meditáció, légzésgyakorlatok, testmozgás vagy bármilyen más tevékenység, amely segít ellazulni és csökkenteni a stresszt.

Gondolj vissza korábbi sikereidre és eredményeidre, erősítsd az önbizalmad azáltal, hogy felidézed ezeket a pillanatokat. Erősítsd magad a jelenben is, a tudat, hogy alaposan felkészültél az interjúra, segíthet, hogy magabiztosabbnak érezd magad. Gyakorold előre a jellemző interjúkérdésekre adott válaszokat.

Amikor aztán megérkezel, készülj tudatosan arra, hogy határozottságot sugallj. A magabiztosság fontos lehet ahhoz, hogy pozitív benyomást kelts és meggyőző legyél a munkáltató számára. Mi járul hozzá ahhoz, hogy magabiztosabbnak tűnj az interjún?

1. Testbeszéd

A testbeszéddel könnyen dekódolható és fontos jelzéseket tudsz küldeni, így ez remek eszköz a magabiztosság kifejezésére. Tartsd a fejed felfelé, vállaidat egyenesen, és legyen nyitott testtartásod. Kerüld a hátradőlő vagy összehúzott testtartást. A szemkontaktus megtartása a beszélgetőpartnerrel szintén határozottságra utal.

2. Hangnem és beszédsebesség

Beszélj határozottan és érthetően. Kontrolláld a beszédsebességedet, és kerüld a túl gyors vagy túl lassú beszédet. Figyelj a hangerőre is, ne motyogj, de ne is kiabálj.

3. Megfontolt válaszadás

Gondolkozz egy kicsit, mielőtt válaszolsz egy kérdésre. Ez megfontoltságra utal, annak kifejezése, hogy fontolóra vetted, amit kérdeznek tőled. Így arra is lehetőséged van, hogy elkerüld a kapkodást, nehogy olyat mondj, amit nem szeretnél, illetve jobban ki tudod magad fejezni úgy, ahogy szeretnéd.

4. Felkészülés

Ez még inkább az előkészületekhez tartozik, de a magabiztosságodra is hatással van. Érdemes felkészülni a cégből, mielőtt az interjúra mész, hogy minél jobb válaszokat tudj adni vállalatot, a pozíciót és az iparágat érintő kérdésekre. Ez a tudás közben úgy fog magabiztosságot is adni, hogy észre sem veszed.

5. Pozitív hozzáállás

Mutass pozitív és lelkes hozzáállást az interjú során. Igyekezz elkerülni, hogy az interjúztatók azt érezzék: te most egy teljesítmény-próbán vagy, ahogy nagyon szeretnél bizonyítani. Hagyd, hogy az érdeklődésed és lelkesedésed átjöjjön az interjú során, és legyél őszintén nyitott. Mosolyogj és figyelj oda arra, amit mondanak – ne csak a saját következő válaszodra koncentrálj.

Az interjú során beszélj magabiztosan a korábbi tapasztalataidról és elért eredményeidről. Hozz fel konkrét példákat, élményeket, akár diákmunkáról, vagy iskolai tapasztalatokról.

Fontos azonban, hogy a magabiztosság ne váljon arroganciává vagy önhittséggé. Az interjú során legyél udvarias, figyelmes és nyitott a másik félre. Magabiztosság és empátia ideális kombinációja kelt jó benyomást.

Hozzászólások

Szerző: