Hogyan javítsak a viszonyomon a kollégákkal?

Szerző: Diákszemmel

Nincs rá semmi garancia, hogy mindenki szimpatikus és jófej lesz a munkahelyeden. A rossz viszonyok azonban kellemetlenné tehetik a mindennapokat, ezért érdemes mindent megtenned, hogy egy békés középutat találj.

kolléga

Első lépésben saját magadban kell helyretenni az esetleges ellenszenved. Próbáld elfogadni, hogy minden ember más és az ellenérzések gyakran abból fakadnak, hogy nem értjük meg a másik motivációt. Segíthet a türelmes és megértő hozzáállás.

Próbálj mindig nyíltan és konstruktívan kommunikálni azokkal a kollégákkal, akikkel nem túl zökkenőmentes a viszony. Így a magad részéről minden lehetőséget megadsz az együttműködési lehetőségre és konfliktusok elkerülésére.

Ha nagyon elszánt vagy, keresd meg a közös érdeklődési területeket. Találj olyan témákat, ami iránt mindketten érdeklődtök, és amelyeken keresztül közelebb kerülhettek egymáshoz.

Ha lehetőséged van, segíts a nem szimpatikus kollégáknak is, amikor szükségük van rá. Akár egy kérdés megválaszolásáról van szó, vagy a segítséged felajánlásáról, ez ismét egy lépés felőled az irányába – ha ő is nyitott, akkor reagálhat rá.

Kerüld a pletykákat és a kibeszéléseket a munkahelyeden, de azokkal a kollégákkal, akikkel épp nem vagy túl jóban, különösen tartózkodj ettől. Igyekezz pozitív és építő jellegű légkört teremteni.

Nem biztos, hogy egy munkahelyen mindig mindenkivel jóban leszel, de azt érdemes igyekezni elérni, hogy legalább kellemetlen, rossz viszonyok ne alakuljanak ki.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel