Magabiztos testbeszéd a vizsgán és az állásinterjún

Szerző: Diákszemmel

A testbeszédünkkel nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy magabiztosnak tűnjünk az állásinterjún vagy egy vizsgahelyzetben. Ha határozott benyomást keltünk, akkor a másik fél is könnyebben elhiszi, hogy valóban megfelelünk a pozícióra, vagy éppen megvan a tudásunk a vizsgán. Annak, hogy mi mit üzenünk magunkról a másik számára, sokkal nagyobb szerepe van abban, hogy ő mit gondol majd rólunk, mint azt hinnénk.

magabiztos

Testbeszéddel nagyon hatékonyan alakíthatjuk, hogy a másik milyen benyomást szerez rólunk, de ugyanakkor az is fontos, hogy ne próbáljunk meg túlzottan kontrollálni minden mozdulatot, mert az már természetellenessé válik, és elveszíti a hitelességet.

1. Testtartás egyenesen

Az egyenes testtartás önbizalmat sugall. Ülj vagy állj egyenesen, a fejed is magasan tartva. Ne dőlj hátra vagy hajolj előre, mert az bizonytalanságot jelezhet. Tartsd a vállaidat enyhén hátrafelé, ezáltal nyitottabb és magabiztosabb benyomást kelthetsz.

2. Szemkontaktus

Fontos, hogy tartsd a szemkontaktust a másik féllel. Nézz a szemébe, amikor beszél, és ha te válaszolsz, akkor is nézz rá. A szemkontaktus azt sugallja, hogy figyelsz és komolyan veszed a másikat és a helyzetet.

3. Kézmozdulatok

Gesztikulálj „tudatosan”, a megfelelő kézmozdulatok segítenek kifejezni magabiztosságodat. Ne tegyél ideges vagy feszült mozdulatokat. Kulcsold össze a kezeid az asztalon, beszéd közben enyhe gesztusokkal erősítsd a mondanivalód. Ha azt érzed, hogy kezdesz ideges lenni, mély lélegzetvételekkel nyerd vissza az uralmat a tested fölött.

Mosolyogj, de ne vidd túlzásba sem, és mutass érdeklődést. Egy-egy mosoly azonban jó benyomást kelt, és magabiztosabbnak is tűnsz tőle.

Nem csak a testtartásodra és a gesztusaidra kell figyelned, hanem a beszélgetésre is. Legyél aktív résztvevője a beszélgetésnek. Hallgasd meg figyelmesen a kérdéseket, és válaszolj határozottan és relevánsan. Ha valamit nem értesz, kérdezz vissza. Bólintással vagy más pozitív visszajelzésekkel jelezheted, hogy figyelsz és érdekel téged, amit a másik fél mond.

Beszéd közben legyél határozott, és ügyelj arra, hogy tiszta és érthető legyen a hangod. Kerüld a gyenge, bizonytalan kifejezéseket, mint a „talán”, „gondolom”, „próbálom”. A kérdésekre adj minél határozottabb válaszokat. Figyeld a reakciókat, és reagálj erre. Ha a másik fél látja, hogy te is rögzíted az ő apró gesztusait és reagálsz rájuk, az szintén a magabiztosságot erősíti.

Fontos, hogy tudd: a magabiztosság nem azt jelenti, hogy tökéletesnek kell lenned. Az állásinterjún és a vizsgán is tudja a másik fél, hogy ez egy „torz” helyzet, nem két egyenlő fél beszélgetése, hanem egy olyan szituáció, ahol neked meg kell felelned. A magabiztosság abban segít, hogy jó üzeneteket küldj magadról, és hogy megmutasd a másiknak, jól kezeled a stresszt és a kihívásokat.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel