A diákmunka-tapasztalat előnyei álláskeresésnél

Szerző: Diákszemmel

Az egyetem elvégzése után elkezdesz állást keresni, és szeretnél találni egy olyan lehetőséget, ami izgalmas, jó fejlődési lehetőséget kínál, ahol szimpatikus a cég, és a fizetés is megfelelő. A probléma csak az, hogy mindenki más is épp ilyen munkát keres. Hogyan segíthet a diákmunka-tapasztalat, hogy téged válasszanak ki a pozícióra, amit szeretnél?

diákmunka tapasztalat

A munkavégzés során szerzett tapasztalat minden esetben előnyt jelent egy állásjelentkezés esetében, így friss diplomásként az összes olyan pályakezdővel szemben jobb pozíciót szerezhetsz, aki nem dolgozott diákmunkában. A munkaadók tudják, hogy van számos olyan gyakorlati tudás, amit csak egy munkahelyen szerezhetsz meg – és örülnek, ha valaki úgy érkezik, hogy ezeknek már birtokában van.

Mit is jelentenek ezek? A választott szakmád gyakorlati oldalának megismerése mellett olyan általános, a munkahelyi elvárásokhoz, feladatvégzéshez kapcsolódó tudást, mint hogy hogyan működik egy valódi munkakörnyezet, melyek az alapvető viselkedési elvárások, hogyan is kell önállóan, felelősséggel dolgoznod.

Emellett a problémamegoldáshoz, időkezeléshez és csapatmunkához kapcsolódó készségeid is fejlődnek, amelyek könnyebbé teszik veled a közös munkát. A megfelelő kommunikációs és konfliktuskezelési készségek birtokában jobban tudsz alkalmazkodni a veled szemben támasztott elvárásokhoz. Ezek miatt tehát a munkaadók számára válsz szimpatikusabb jelöltté.

Számodra az is kedvező, hogy a diákmunka során akár hasznos kapcsolatokat is tudsz építeni a szakterületeden dolgozókkal, és az adott iparágban működő vállalatokkal. Ezek nagyon hasznosak lehetnek az álláskeresés során, mivel segíthetnek bejutni olyan helyekre, ahol egy adott pozíciót meg sem hirdetnek, vagy nagyobb a verseny.

Egy-egy jó teljesítmény azt is jelentheti, hogy hasznos referenciát, ajánlást gyűjtesz be, amit fel tudsz használni a későbbi álláskeresések során. Így a tapasztalat mellett már egy munkaadó rád nézve elismerő visszajelzése is segít abban, hogy jó választásnak tűnj a megpályázott pozícióra.

A diákmunka abban is segít, hogy a tapasztalatszerzés és a jó visszajelzések segítségével építsd az önbizalmad. Így magabiztosabban foghatsz neki az álláskeresésnek, és az állásinterjún is meggyőzőbben tudod prezentálni az alkalmasságod a munkára.

Ha jól választasz diákmunkát, akkor arra is lehetőséget kapsz, hogy a tanult szakmád elméleti ismereteit ennek során kipróbáld a gyakorlatban. Bepillantást nyerhetsz az adott iparágba, és specifikus ismereteket szerezhetsz a választott szakmádban. Ez azért előnyös, mert az álláskeresés során a munkáltatók gyakran értékelik az olyan jelentkezőket, akik már rendelkeznek iparági ismeretekkel és tapasztalatokkal.

A diákmunkában szerzett tapasztalat tehát segít abban, hogy versenyképesebb legyél az álláspiacon, és jobb eséllyel találd meg azt a munkát, amit szívesen végzel az egyetem után. Érdemes kihasználni a diákmunka adta lehetőségeket és minél többet tanulni, tapasztalatot szerezni, amit később felhasználhatsz a karriered építésében.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel