A „haszontalan” tantárgyak rejtett értékei

Szerző: Diákszemmel

Az iskolai évek során biztos, hogy találkozol olyan tantárgyakkal, amelyekről úgy érzed, soha nem lesz rájuk szükséged a való életben. Az ilyen tárgyak tanulása sokszor frusztráló, hiszen értelmetlennek tűnik. Fontos azonban megérteni, hogy minden tantárgynak van mélyebb értelme és olyan haszna, amiből később meríteni tudsz. Milyen előnyei lehetnek azoknak a tantárgyaknak, amelyek jelenleg feleslegesnek tűnnek?

haszontalan tantárgy

Minden a hozzáállással kezdődik

Először is nézzük meg, mit kell tenned, hogy be tudd fogadni a számodra irrelevánsnak tűnő tárgyakat. Az első lépés a hozzáállás megváltoztatása. Klasszikus iskolai mém a „nahát, egy újabb nap telt el, amikor nem használtam a másodfokú egyenlet megoldóképletét” – az első lépés, hogy elfogadd, nem minden tudás csak akkor hasznos, ha ilyen közvetlenül, a gyakorlatban használod. Ha egy tantárgy első ránézésre nem is tűnik relevánsnak, az élet különböző területein számos összefüggést találhatsz, amihez valamilyen módon majd kapcsolni tudod a megszerzett tudást.

Nem kell feltétlenül megtalálnod, hogy a tanultak milyen gyakorlati haszonnal rendelkeznek majd számodra. Elég, ha tudod, hogy gyakran a látszólag felesleges tantárgyakban rejlő alapelvek és készségek alapot adhatnak más területeken való jobb teljesítményhez. Ha ezt el tudod fogadni, és nyitottabban állsz hozzá, akkor az már segít leküzdeni azt az alapvető frusztrációt, amit az jelent, hogy olyat tanulsz, amit feleslegesnek tartasz.

Érdemes ezekben a tárgyakban is keresni olyan részeket, amik valamilyen módon érdekelnek. Akár olyan hozzáállással, hogy magadtól sosem fognál neki, hogy ebbe jobban beleásd magad, de megtanuld értékelni, hogy egyszerűen szélesedik a tudásod, akár úgy, hogy sikerélményt okoz, ha megérted, sikerül megcsinálnod. Ha tudsz ezekre a részekre összpontosítani, az segíthet könnyebben átvészelni azokat, amelyek nehezebben mennek.

Az „haszontalan” tantárgyak rejtett értékei

Lássuk tehát, hogy mit adhatnak neked azok a tantárgyak, amelyekről úgy érzed, a tanultakat sosem fogod használni!

1. Széles látókör

Még ha egy tantárgynak nincs is közvetlen haszna számodra a mindennapi életben, az általa nyújtott tudás és készségek hozzájárulhatnak a látóköröd fejlesztéséhez. Minél több területről van ismereted, annál könnyebben megértesz egy új és ismeretlen helyzetet, boldogulsz egy szokatlan feladattal. Ez általánosságban is segíthet jobban megérteni a világ dolgait és összefüggéseit.

2. Gondolkodási képesség

Lehet, hogy egy adott információt vagy konkrétan a megtanult tananyagot soha nem fogod használni, de azt logikát, amire a megértéséhez szükséged volt, később teljesen más területen használhatod majd. Bármit is tanulsz, az ennek során szerzett gondolkodási képesség és analitikus készség a sajátoddá válik, és alkalmazni tudod majd. A leggyakoribb példa, amit említeni szoktunk, a matek tanulása, ami segíthet a logikus gondolkodás fejlesztésében – ez pedig az élet sok területén előnyt jelenthet.

3. Rugalmasság

Az olyan tantárgyak, amelyekre nehezen tudunk összpontosítani, türelemre és kitartásra tanítanak. Ez absztrakt és elvont, és értem, hogy nehéz erre koncentrálni, amikor fáradt vagy egy vizsgaidőszak közepén. Mégis ha ezen logika mentén egyfajta kihívásnak tekinted, hogy sikerül-e megbirkóznod vele, akkor még motiváló hatása is lehet.

Az iskolai tantárgyak nem csak konkrét ismereteket adnak át, hanem olyan alapokat is lerakhatnak, amelyekre későbbi életed során építhetsz. Fontos megérteni, hogy az iskolai tanulás nem mindig azonnali hasznot hoz, hosszú távon azonban képes formálni a gondolkodásodat és segít fejleszteni számos különböző készséget. Maradj nyitott és próbálj meg máshogy hozzáállni – ha le kell belőle vizsgázni, akkor le kell belőle vizsgázni, ha sikerül máshogy hozzáállnod, csak magad számára teszed könnyebbé.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel