A túlzott teljesítmény-központúság szorongáshoz vezet

Szerző: Diákszemmel

Célokat tűzünk ki és elvárásoknak akarunk megfelelni, minden percünket beosztjuk és mindig pontosan tudjuk, éppen hol akarunk tartani. Ez a túlzott teljesítmény-központúság azonban azt is jelenti, hogy folyamatosan küzdesz a kudarc elkerülésével – ami szorongást okoz.

szorongás

Az elvárások az élet minden területén körülvesznek minket: mennyire jó eredményeket kellene elérnem, milyen jegyeket szerezzek a suliban, hogy aztán milyen munkát tudjak megszerezni és mennyi pénzt keressek. De azt is pontosan érezzük, hogy mit kellene megvalósítanunk a külsőnkön, hogy jól nézzünk ki, és hova kellene utazzunk, hogy aztán ki tudjuk tenni róla a posztot.

Ez viszont azt jelenti, hogy a suliban és a magánéletben is folyamatosan teljesítünk. Általunk megfogalmazott vagy magunkon érzett elvárásoknak akarunk folyamatosan megfelelni, ami persze magával hozza a kudarctól való félelmet is. Ez a félelem pedig szorongáshoz vezet. Hol van az a pillanat, amikor teljesen tét nélkül élvezzük azt, amiben éppen vagyunk?

A túlzottan teljesítmény-orientált attitűd ráadásul olyan nyomást teremt, ami már önmagában nehézzé teszi a könnyed, lazábban megélt feladat-végzést. Ez azt jelenti, hogy ahelyett, hogy egyszerűen csinálnád, amiről tudod, hogy a dolgod, valójában folyamatosan versenyben vagy a végeredmény minőségével, mennyiségével – ez elveszi az örömöt a tevékenységtől és a nyomás okozta stressz miatt a teljesítményt is rontja.

Ha teljesen rá vagy fixálva a teljesítményedre, az gyakran hoz magával perfekcionizmust, vagyis az igényt a feladatok túlzottan magas szintű megvalósítására. Ez azt is eredményezheti, hogy soha nem érzed elégségesnek a saját eredményeid vagy teljesítményed. A folyamatos elégedetlenség is a szorongás egy kiváltó oka.

Aki túlzottan a teljesítményre összpontosít, és emiatt gyakran érez elégedetlenséget a saját eredményeivel kapcsolatban, annak idővel csökkenhet az önértékelése. Már látszik, hogy ez milyen spirált tud kirajzolni, hiszen minél alacsonyabb az önértékelésed, annál nagyobb valószínűséggel érzed azt, hogy nem elég jó, amit csinálsz, ami fokozza az érzést, hogy nem felelsz meg az elvárásoknak..

A túlzottan teljesítmény-központú hozzáállás azt is eredményezi, hogy minél több és több terhet raksz magadra egy nap, hogy azokat elvégezve úgy érezhesd, ma legalább tisztességesen tettél a céljaidért. A túlmunka fáradtsághoz, kiégéshez vezet, és természetesen stresszt okoz, ami megintcsak közvetlen belépő a szorongáshoz.

Minél inkább a teljesítményre fókuszálsz az élet megélése helyett, annál inkább magányosnak és elszigeteltnek érzed magad. Az izoláció nem tesz jót a mentális egészségednek. A túlzottan teljesítmény-központú hozzáállás tehát azt eredményezi, hogy egyre nehezebb lépést tartani a folyamatosan emelkedő elvárásokkal, mindez pedig hozzájárulhat a szorongás kialakulásához. Fontos, hogy megtanuld az egészséges határokat, elfogadd a hibákat és a sikertelen időszakokat, és megtaláld az egyensúlyt a teljesítmény és a személyes jóllét között.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel