Beilleszkedés az új munkahelyre

Szerző: Diákszemmel

Amikor elkezdesz dolgozni, kihívást jelenthet beilleszkedni az új munkahelyedre. Különösen akkor, ha a kollégák nem a te korosztályodból kerülnek ki, hanem idősebb, tapasztaltabb emberekkel kell együtt dolgoznod. Adunk néhány tippet, amivel könnyebbé teheted a helyzetet.

beilleszkedés

Egy új munkahelyre megérkezni a társaság szempontjából mindig kihívást jelent, hiszen egy összeszokott, egymást ismerő csapatba érkezel meg újoncként. Van, aki ilyen helyzetben is nagyon könnyen barátkozik, más lassabban oldódik fel, ezzel nincs is semmilyen probléma. Ami még kihívást jelenthet, az a generációs különbség: amikor nem olyan magától értetődően értitek meg egymást a többiekkel.

A legfontosabb ilyenkor a nyitottság, amit tudatosan fel kell építened magadban, és a kommunikációdban is meg kell nyilvánuljon. Persze ez akkor működik igazán, ha kölcsönös, de a másik ember megnyilvánulásáért nem felelsz – így a legtöbb, amit tehetsz, ha te a magad részéről megvalósítod. Ha nyitottan fordulsz a többiek felé, az azt is jelenti, hogy igyekszel megérteni a tiédtől különböző nézőpontjaikat.

Érdemes magad számára is időről időre tudatosítani, hogy attól, hogy valamit máshogy csinálnak, még nem feltétlenül rosszak a motivációik. Máshogy gondolkodnak, mást tartanak fontosnak. Ha képes vagy figyelni, akkor egyre jobban megértheted a gondolkodásmódjukat, és akkor azonnal a viselkedésüket is jobban érted majd. Igyekezz minél kevésbé ítélkezni, hiszen annak semmi eredménye nincs.

A közös érdeklődés és értékek keresése segíthet abban, hogy közelebb kerüljetek egymáshoz, hiszen ezek olyan kommunikációs alapot jelentenek, aminek a gyökerénél egyetértés áll. Ehhez persze érdemes sokat beszélgetni, hogy minél több téma előkerülhessen, és kiderüljenek a közös pontok. Ez lehet hobbi, érdeklődési terület, és persze akár munkával kapcsolatos téma is.

Próbálj úgy tekinteni a kollégáidra, mint akiktől sok mindent tanulhatsz: olyan tapasztalatokkal rendelkeznek, amivel te nem. Ha ezekre odafigyelsz, abból mindenképp leszűrhetsz a saját magad számára hasznos információkat, még akkor is, ha te bizonyos dolgokról másként gondolkozol. Minél többet elemzed a hallottakat és látottakat, annál inkább fejlődik az empátiás készséged, és annál több hasznos következtetést tudsz levonni magad számára.

Igyekezz rugalmasan viszonyulni a szokásokhoz, viselkedési normákhoz, amelyek a munkahelyeden működnek. Nem biztos, hogy hosszú távon el tudod majd fogadni akár azt a vállalati kultúrát, ami körülvesz, akár azoknak az embereknek a gondolkodásmódját, akikkel együtt dolgozol. De ezt igyekezz ne 5 perc alatt eldönteni.

A humor és pozitív hozzáállás ilyen helyzetben mindig segít, enyhítheti a feszültségeket és szorongást. Fontos, hogy ne vedd túl komolyan az esetleges nehézségeket, próbálj könnyedén hozzáállni a helyzethez. Koncentráljanak a közös célokra és eredményekre, amelyekért együtt dolgoztok. A közös sikerélmények erősíthetik az összetartást és segíthetnek a generációs különbségek áthidalásában is.

A kulcsfontosságú az, hogy mindkét generáció részéről nyitottak és elfogadóak legyenek a felek, és igyekezzenek kölcsönösen megérteni a másikat és inspirálódni egymástól. Az eltérő tapasztalatok és nézőpontok még izgalmas új élményeket is jelenthetnek, igyekezz azon dolgozni, hogy ilyeneket szerezz.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel