Hogyan döntsem el, hogy mivel szeretnék majd foglalkozni?

Szerző: Diákszemmel

A leendő hivatásod kiválasztása valójában nem egy döntés, hanem döntések sorozata egy folyamat során, amikor az érdeklődésed, a tudatosságod és a körülmények, lehetőségek mentén indulsz el egy olyan úton, ami majd a szakmád felé vezet. Ha ezt végiggondolod, az megkönnyebbüléssel tölthet el, hiszen azt is jelenti: egy egyetemi szak kiválasztásával még nem hoztál megmásíthatatlan választást. Nézzük, mire érdemes figyelni a folyamat során, hogy mindig észrevedd, merre érdemes megtenni a következő lépést.

karrier

Az első markáns lépés az egyetemi jelentkezés, ahol a saját helyzeted teheted jelentősen könnyebbé, ha sikerül olyan szakot választanod, ami legalább nagyjából kapcsolatban lesz majd azzal a területtel, ahol a karriered szeretnéd építeni. A számodra ideális szak kiválasztásához persze több szempontot figyelembe kell venni:

1. Érdeklődés

Innen indulunk ki ösztönösen, és ez valóban fontos szempont. Olyan szakra érdemes jelentkezni, ami már most is érdekel, de arra is érdemes odafigyelni, hogy ez ne vakítson el más szempontok iránt. Már itt meg kell tanulni különválasztani azt, ami inkább szabadidős érdeklődés, és azt, ami az egyéb céljainkkal összeegyeztetve is egy lehetséges karrier-út.

2. Képességek, erősségek

Az egyetemi jelentkezés során fontos szem előtt tartani, hogy miben vagy jó, mik az erősségeid. Ez már csak azért is fontos, mert amihez van érzéked, abban könnyebben válhatsz kiemelkedően eredményessé – ez pedig jelentősen növeli az elhelyezkedési lehetőségeid, és az esélyed, hogy feljebb lépj a szakmádban.

3. Szakmai lehetőségek

Arról is fontos tájékozódni, egy-egy végzettséggel milyen munkaköröket tölthetsz be, és milyen karrierlehetőségek állnak előtted. Mennyire könnyű például elhelyezkedni, és meg lehet-e szerezni olyan állásokat, ahol a fizetés olyan, amit te most elképzelsz. Azt is érdemes végiggondolni, milyen munkaidő társulhat majd az adott munkához: ha hétvégén is kell dolgozni, az neked belefér?

Az egyetem tehát ráállít egy markáns pályára, de azt is fontos látni, hogy ezen belül is még rengeteg különböző irány felé elindulhatsz, sőt, sokkal markánsabb váltásra is van lehetőséged. Minél többet tanulsz, szerzel diákmunka tapasztalatokat, és minél jobban megismered saját magad, annál jobban tudod finomítani, hogy mit is képzelsz el magadnak.

Önismeret

Az önismeret fontos része a karrier kiválasztásának, és hosszan tartó folyamat. A saját érdeklődésed meghatározása mellett az erősségeid felfedezése is jelentős szerepet játszik a megfelelő karrierút kiválasztásában. Itt nem csak arról van szó, hogy matekból vagy humán tárgyakból vagy-e jó, sokkal összetettebb a kérdés.

Azon is érdemes elgondolkodni, hogy mennyire tudsz magabiztosan beszélni mások előtt, vagy éppen mennyivel érzed komfortosabbnak magad, ha van valaki, aki pontosan irányítja, hogy mit is kell megcsinálnod, és nem rajtad áll a döntés felelőssége. Könnyen dolgozol csapatban, vagy jobban teljesítesz, ha egyedül dolgozol? Mindezek megismerése saját magadban segít annak meghatározásában, hogy mivel is érdemes foglalkoznod, ahol majd komfortosan is érzed magad, és maximálisan ki tudsz bontakozni.

Értékek és célok

Gondolkodj el azon, hogy milyen személyes értékek és célok vezetnek az életedben. Az olyan területek, amik összhangban vannak ezekkel, valószínűleg jobban illeszkednek a hosszú távú terveidhez. Ha bizonyos értékrend mellett elköteleződtél, azt számos különböző szakterületen meg tudod valósítani, de ez is egy segítség az irányok kijelölésében.

A hosszú távú céljaid megfogalmazása is segít az ideális munka kiválasztásában: szeretnél komoly karriert építeni, ami jelentős energiaráfordítást igényel, vagy olyan munkát szeretnél, amit kényelmesen el tudsz végezni úgy, hogy biztosítsa a forrást a megélhetésedhez – de pont ennyit vársz egy munkától, és azt, hogy hagyja békén a magánéleted?

Irányváltás egyetemen

Mi a helyzet akkor, ha már egyetemre jársz, de egyre világosabb számodra, hogy a leendő diplomád nyújtotta karrier utakon nem szeretnél elindulni? Ilyenkor két fő feladatot van:

  1. Találd meg azt a tevékenységet – ha még nem lett közben világos számodra -, ami érdekel helyette
  2. Nézd meg, hogyan tudod összekapcsolni az egyetemen tanultakat azzal, amit valóban szeretsz és érdekel

Próbálj ki különböző tevékenységeket, ami lehetőséget ad arra, hogy megtapasztald, mi vonz leginkább. Jelentkezz különböző önkéntes munkákra, vagy igyekezz diákmunkában elhelyezkedni olyan területen, ami felkelti az érdeklődésed.

Ha már kezd világossá válni számodra, hogy mi az, ami érdekel, akkor nézd meg, hogyan tudod ezen az új területen felhasználni mindazt, amit az egyetemen tanultál. Gyakran a különböző területek kombinálása új és izgalmas karrierlehetőségeket teremthet.

Fontos azt is tudni, hogy nem kell egyből a teljes életutad megtalálni. Kezdd kisebb lépésekkel, ami segíthetnek ráhangolódni a valódi érdeklődésedre.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel