Így szerezz motivációt a tanévkezdéshez

Szerző: Diákszemmel

A tanév kezdetén nehéz megtalálni a motivációt, de én arra jutottam, hogy a célkitűzések segítenek könnyebben ráhangolódni a feladatokra.

célkitűzések

Nehéz abban bármi vonzót találni, hogy vége a nyári szünetnek, és újra tanulni kell. A suli viszont elkezdődik, és saját magad számára teszed könnyebbé, ha rá tudsz hangolódni, és találsz némi motivációt.

Én arra jutottam, hogy az a leghatékonyabb módja, ha találok olyan célkitűzéseket, amik iránt valóban lelkesedni tudok. Ezek olyan célok kell legyenek, amiknek van valós értelme, nem túl távoliak, hanem elérhetőek, és ki lehet találni megvalósítható, lépéseket, amik elvezetnek odáig.

Tehát nem olyasmire gondolok, hogy eldöntöm, milyen lesz idén az átlagom, és nem is olyan megfoghatatlan célokra, mint hogy idén végre fejlesztem az angoltudásom. Hanem például olyan célokra, ahol eldöntöm, hogy hogyan teszem magamnak könnyebbé idén a vizsgaidőszakot: már a félév közben, minden héten összesen 3 órát, folyamatosan olvasom és kijegyzetelem a vizsgához szükséges szakirodalmat.

Ahogy mondtam, a cél az, hogy valóban tudj lelkesedni a cél iránt. Az, hogy idén könnyebb lesz a vizsgaidőszak, olyan cél, amiért én biztos, hogy tudok lelkesedni. Szintén fontos, hogy kis lépéseket tervezz a megvalósításához. Olyat, ami gyakorlatias és teljesíthető.

Sokszor azért úszunk el a célkitűzések teljesítésével, mert túl absztrakt módon fogalmazzuk meg, hogy mit szeretnénk elérni. Nem tudunk hozzákezdeni, mert valójában nem tudjuk, mi az első lépés. Ha úgy fogalmazod meg a célokat, hogy szépen is össze is gyűjtöd a lépéseket, könnyebben teljesíthetővé válik. A fenti példánál maradva, az első lépés, hogy be kell szerezni a könyvet, a második pedig, hogy el kell tervezni, mely napokon tudsz egy-egy órát rászánni, hogy olvasd is.

A következő nehéz része, hogy fenn is kell tartani mindezt. Ebben segíthet, ha kialakítasz egy jutalmazási rendszert magadnak: minden héten akkor csinálhatsz meg valamit, amit szeretnél, ha már kész vagy azzal, ami a feladat.

Ezek a rendszerek néha tényleg könnyebbé teszik, hogy el tudjuk fogadni, megint itt a suli, és feladatokkal kell foglalkoznunk. A sikerélményt mindannyian szeretjük, és ezzel a logikával megteremthető, hogy teremtsünk ilyet magunknak.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel