Nyelvet tanulnék, de nincs időm nyelvtanárhoz járni

Szerző: Diákszemmel

A nyelvtanulás egyetem vagy munka mellett már sokszor háttérbe szorul, hiszen nehéz beosztani a mindennapi teendők mellé. Amíg gimiben csak bejártál a nyelvórára, nem is tudatosult benned, hogy milyen kényelmesen megkaptad mindezt készen. Szerencsére több módszer is rendelkezésre áll, hogy hatékonyan fejleszd nyelvtudásodat anélkül, hogy részt vennél hagyományos nyelvórákon vagy nyelvtanárhoz járnál.

nyelvtanulás

1. Online tanfolyamok

Ugyan ez is tanfolyam, de sok olyan kurzus létezik, ahol lehetőséged van rá, hogy a saját ütemedben tanulj. Így a saját igényeidnek és tudásszintednek megfelelően haladhatsz. Ezek gyakran interaktív gyakorlási lehetőségeket kínálnak, ami a sikeres nyelvtanuláshoz nagyon fontos.

2. Nyelvoktató alkalmazások

Számos mobilalkalmazás létezik, ami segíthet a nyelvtanulásban. A legismertebb persze a Duolingo, ami olyan gamifikált tanulási modellt kínál, ami hatékony motivációt ad, hogy minden nap foglalkozz egy kicsit a nyelvtanulással.

3. Nyelvi tartalmak YouTube-on

Rengeteg ingyenes nyelvi tartalom található a YouTube-on, amiknek a segítségével több területen is fejlesztheted a nyelvtudásod. Nyelvleckék, kiejtési gyakorlatok is elérhetők, és persze a hallás utáni szövegértésre is rengeteg elérhető tartalmat találsz – ami kifejezetten nyelvtanulást segítő módon lett kialakítva.

4. Beszédgyakorlat online

Ez már valamivel kötöttebb program, hiszen alkalmazkodnod kell valakihez, de nagyon hatékony módja a beszédkészség fejlesztésének, ha találsz egy olyan nyelvtanulós partnert online, akivel beszélgettek az adott nyelven, általatok meghatározott témákról. Külön jó, ha erre nem magyar partnert találsz, mert akkor adott a feladat, hogy valamilyen módon mindenképp ki kell fejezned magad a közös nyelven, hogy megértsen a másik. Érdemes erre a célra olyan partnert keresni, akit egyébként nem ismersz személyesen, mert így minden „társas kötöttséget” le tudsz vetkőzni, és jobban tudsz a nyelvi gyakorlás részére fókuszálni a dolognak.

Emellett nagyon hatékony módja a szókincs fejlesztésének, ha minél többet olvasol és hallgatsz beszédet az adott nyelven. Könyvek, újságok, blogok, podcastok, filmek – mind hasznos lehet a nyelvtanulásban.

A sikeres, saját időbeosztás szerinti nyelvtanulásban nagyon fontos, hogy hozz létre saját magad számára egy megvalósítható ütemtervet, ami keretet ad a nyelvtanulásnak. Tapasztalataink alapján hatékony módszer, ha kevesebb időt tervezel erre szánni, mint amit egyébként megvalósíthatónak tartasz: így könnyebb sikerélményt elérni, ami motiválhat arra, hogy még felül is múlt a saját magaddal szemben támasztott elvárásokat. Ha túlvállalod magad, és sikertelen leszel, az csak eltántorít az egésztől.

Érdemes kis lépésekben haladni, de minél rendszeresebben foglalkozni a nyelvgyakorlással. Még ha csak rövid időt is tudsz szánni rá naponta, akkor is hasznos a folyamatos fejlődés fenntartásához. Ehhez persze meg kell találnod a motivációt, ami segít megőrizni a kitartásod. A nyelvtanulásban az a jó, hogy a „jutalmazás” folyamatos, hiszen ahogy egyre több mindent értesz meg valaki beszédéből, vagy egyre könnyebben ki tudod fejezni magad, azonnal érzed az előrelépést.

Egyetem mellett nyelvet tanulni mindenképp elszántságot igényel tőled, de kitartással és hatékony tanulási módszerekkel folyamatosan fejlődni tudsz majd. Fontos, hogy megtaláld azokat a módszereket és eszközöket, amelyek a legjobban működnek számodra, és amikkel fenn tudod tartani a folyamatos tanulást.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel