Szerezz munkatapasztalatot minél hamarabb – íme az előnyei

Szerző: Diákszemmel

A munkatapasztalat megszerzése kulcsfontosságú lépés a sikeres karrierépítésben. Sokan azt gondolják, hogy majd csak a diplomájuk megszerzése után keresnek először munkát, de valójában a korai munkatapasztalatok megszerzése rengeteg előnnyel jár. Az iskola mellett végzett diákmunka kiváló lehetőséget nyújt azoknak, akik szeretnék gyorsítani a karrierjük indítását, és támogatni szeretnék a jövőbeni elhelyezkedési lehetőségeiket.

diákmunka karrierépítés

1. Tapasztalat és készségek fejlesztése

Az iskolai tanulás fontos, de gyakorlati tapasztalatok nélkül nehéz megvalósítani az elméleti tudást. A diákmunka lehetőséget ad, hogy éles helyzetben, a gyakorlatban is kipróbáld, amit tanulsz. Ez egyébként a sulira is visszahat, az elméleti tudáshoz, a vizsgákhoz is egészen máshogy fogsz állni, ha mellette áll a gyakorlati megtapasztalása. A munkahelyen eközben hatékonyan fejlesztheted a problémamegoldó készséged, a kommunikációs, a csapatmunka-beli jártasságot és az időgazdálkodást. Ezek nagyon jól jönnek majd a későbbi álláskeresés során.

2. Kapcsolatépítés

Az iskola mellett végzett diákmunka lehetőséget teremt a szakmai kapcsolatépítésre. Olyan emberekkel kerülsz közvetlen kapcsolatba, akik hasonló helyen dolgoznak, mint ahol te szeretnél – így később, amikor a diploma után munkát keresel, már náluk is tudsz érdeklődni, tudnak-e valamilyen lehetőségről. A személyes ajánlás nagyon sokat segít a pályád elején, bejutni állásinterjúkra.

3. Rugalmasság

A diákmunka lehetőséget ad egy jelentős rugalmasság megszerzésére, és fejleszti az alkalmazkodóképességet. Ha az iskola mellett dolgozol diákmunkában, gyakran szükség van arra, hogy extrém időbeosztással bűvészkedj, és folyamatosan megőrizd a rugalmas hozzáállásod. Számos váratlan helyzetbe kerülhetsz, amit csak jól alkalmazkodóképességgel tudsz megoldani, ráadásul meg kell tanulnod váltogatni a szerepeid között. A gyors reagálásnak ez a készséges értékes a munkáltatók szemében, és előnyt jelent az álláskeresés során.

4. Jobb elhelyezkedési lehetőségek

A fentiek mind ahhoz vezetnek, hogy a diploma megszerzése előtt végzett diákmunka jelentette munkatapasztalatnak köszönhetően sokkal versenyképesebb lehetsz az álláspiacon. A munkáltatók előnyben részesítik azokat a pályázókat, akik már rendelkeznek munkahelyi tapasztalattal – hiszen megszerezték azokat a készségeket, amikről az előbb szóltunk. Egy ilyen felkészültebb jelentkező azt jelenti számukra, hogy nagyobb önállósággal tudsz majd dolgozni, és ez megkönnyíti számukra a veled kapcsolatos boarding-feladatokat.

5. Önértékelés és önbizalom

A diákmunka során szerzett tapasztalatok és az elért sikerek növelik az önértékelést és az önbizalmat. Minél több pozitív visszajelzést kapsz a munkahelyedről, annál magabiztosabbá válsz. Ez az álláskeresés és a munkahelyi teljesítmény során is visszaköszön. Ha magabiztosabban tudsz fellépni, határozottabb vagy a saját képességeidet illetően, akkor jobb benyomást keltesz – egyszerűen így vagyunk kódolva.

A suli mellett végzett diákmunka tehát remek ugródeszkát jelenthet a sikeres karrierépítés megkezdéséhez. Azok, akik már a diploma előtt munkatapasztalatot szereznek, felkészültebbek lesznek az álláskeresés során és versenyképesebbek a munkaerőpiacon. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget, szerezz előnyt a diákmunkával!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel