5 hasznos tanács pénzügyekhez

Szerző: Diákszemmel

Már az egyetem alatt is érdemes megtanulni megfelelően kezelni a pénzügyeket a zökkenőmentesebb mindennapok megteremtéséhez. Most már számos olyan költséged van, amire neked kell kigazdálkodnod a pénzt, és sokat segíthetsz magadon, ha minél hamarabb jó pénzügyi szokásokat alakítasz ki. Íme 5 hasznos pénzügyi tanács.

pénzügyi tudatosság tanács pénzügyekhez

A pénzügyi tudatosság elsajátítását érdemes már egyetem alatt elkezdeni. Valójában ilyenkor tényleg hatékonyan meg tudod alapozni ezt, hiszen aránylag kevés pénzből gazdálkodsz. Így most olyan alap pénzkezelési szokásokat sajátíthatsz el, ami hosszú távon is hasznos lesz. A pénzügyi tudatosság fontos lépés az önállóság felé vezető úton.

Készíts költségvetést

Első lépésként kezdj el vezetni egy egyszerű költségvetést, amely tartalmazza a havi bevételeidet és kiadásaidat. Így jobban átlátod, mennyit költhetsz, és hogyan oszthatod be a pénzedet. Ha használsz hitelkártyát, figyelj arra, hogy ne halmozz fel túlzott adósságot. Mindig fizess időben, hogy elkerüld a magas kamatköltségeket.

Pénzügyi alapok

Sokan hiányolják, hogy a suliban nem igazán készítenek fel a pénzügyek kezelésére. Nem nagyon van olyan óra, ami ehhez adna praktikus tanácsokat. Ha igazán tudatos vagy, van lehetőséged online vagy könyvekből is pénzügyi alapokat tanulni – itt kaphatsz hasznos pénzügyi tanácsokat.

Megtakarítás

Próbálj meg minden hónapban megtakarítani egy kis összeget. Még ha kevésről is van szó, előbb-utóbb egy használható méretű tartalékká emelkedik majd. És maga a hozzáállás is előremutató, ahogy hozzászoktatod magad, hogy nem költesz el mindent, ami a rendelkezésedre áll – vagy akár többet.

Költségcsökkentés

Gondold át, mire költesz. Keress olcsóbb alternatívákat, például ne a kisboltba menj be megvenni, ami kell, hanem a szupermarketbe. Használd a diákigazolványod, sok helyen kedvezményt kaphatsz. Ha a sulihoz kell könyveket venned, nézd meg, megtalálod-e az adott kiadást antikváriumban.

Diákmunka

Gondolkodj diákmunkában, és nézd meg, hogyan tudod a suli mellett beilleszteni a napirendedbe! A jövedelem mellett hasznos szakmai tapasztalatot is szerezhetsz, ami később segít majd az elhelyezkedés során.

Nézd meg, milyen diákmunka lehetőségek állnak előtted:
https://multijobisz.hu/

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel