Ezért kezdj minden napot azzal, hogy teljesítesz egy egyszerű feladatot

Szerző: Diákszemmel

Ha egy adott napon sok elvégzendő áll előtted, akkor választhatod azt a hozzáállást, hogy nekikezdesz a legnagyobb feladatnak, hogy azt minél hamarabb letudhasd. De dönthetsz úgy is, hogy az első dolog, amit megcsinálsz, az az adott napi feladataid közül valami kifejezetten könnyű lesz. Elmondjuk, miért lehet jobb ez a megközelítés.

feladat tervezés időbeosztás

Ezért érdemes minden nap egy egyszerű feladatot megcsinálni először

Amikor a legnehezebb feladatot veszed előre, akkor az a cél, hogy arra erősen koncentrálj, és csináld is meg az egészet. Ezzel viszont az a baj, hogy a kisebb feladatok ilyenkor ott pöröghetnek a fejedben, és hátráltatnak, hogy hatékonyan tudj úgy belemerülni a koncentrációba, amennyire kellene. Ha tehát inkább a kicsi „el ne felejtsem” típusú tennivalókat veszed előre, és azokat gyorsan kipipálod, hogy már ne legyenek útban, akkor készen állsz, hogy tényleg belemerülj a hosszabb, nagyobb figyelmet igénylő tennivalóba.

A másik ok, amiért a kisebb feladatok előrevételének technikája működhet az az, hogy ezzel azonnali és gyors sikerélményben lehet részed, ami lendületet ad a nap hátralevő részére. Persze, tudod, hogy ez a kisebb feladat volt, mégis, a tudat, hogy már mögötted van, megcsináltad és már nem nyomaszt, mindenképp jó érzéssel tölt el.

Így döntsd el, melyik feladat nagy és melyik kicsi

Érzés alapján azt gondolnánk, hogy ennek jó indikátora lehet az, hogy melyik feladat nyomaszt a legjobban, melyiket halogatod a leginkább: valószínűleg az lesz ez a bizonyos nagy projekt, gondolhatnánk. De ez nem feltétlenül van így. Sokszor egy kisebb feladatot is halogathatunk régóta pusztán azért, mert, bár nem fogalmaztuk meg magunknak, nem tudjuk, hogyan kezdjünk hozzá.

Könnyen lehet, hogy amikor végre egyszer rászánod magad, átgondolod, hogy mit is kell csinálni, akkor 15 perc alatt kész leszel vele. Az is lehet viszont, hogy olyan kicsi feladatok nyomasztanak, amik olyan teendők, amiket egyszerűen utálsz megcsinálni. Meg kell válaszolni néhány e-mailt, vagy valamilyen mechanikus feladatot kell csinálni, ami borzasztóan agyzsibbasztó. De lehet, hogy mindössze 20 perc. Szóval, amikor arról beszélünk, hogy vegyél előre valami kicsit, akkor mindig érdemes valami olyanra gondolni, ami rövid idő alatt elvégezhető, és biztosan örömet fog okozni, hogy már mögötted van.

Ezeken túl aztán érdemes a feladatokat fontosságuk és időigényük alapján beosztani egy napra. Ilyenkor a rövidebbek előre tervezése mellett az szólhat, hogy ezeknél sokkal jobban meg tudod tervezni, hogy mennyi időt is igényelnek majd. Ha valamit 3 órára tervezel és 5 lesz belőle, akkor nem csak az nyomaszt, hogy többet kell foglalkoznod vele, mint tervezted, hanem még az is ott van a fejedben, hogy ott az a rengeteg kisebb tennivaló, amiket meg kell még csinálnod ez után.

A saját időbeosztásod megtervezése nem csak logika, de pszichológia is. Ha megérted, hogy egy adott feladat miért nyomaszt, miért halogatod, akkor sokkal hamarabb megtalálhatod a módját, hogy meg is oldd. Ha jobban érted, mi van rád inspiráló hatással vagy mi akaszt meg, akkor sokkal jobban meg tudod tervezni a napirended, hogy hatékonyan haladj végig a feladatokon.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel