Milyen előnyei vannak, ha korán elkezdesz felkészülni a vizsgákra?

Szerző: Diákszemmel

A vizsgaidőszakban nagy nyomás nehezedik rád, és ez az időszak általában stresszel is jár. Valahol mélyen te is tudod, hogy ez enyhíthető lenne, ha már korán elkezdenél készülni a vizsgákra, ráadásul így sikeresebben is teljesíthetnél. Hogyan tudod rávenni magad a korai vizsgafelkészülésre, és hogy érdemes hozzákezdeni? Összeszedtük a hatékony kezdeti lépéseket annak érdekében, hogy valóban megtérüljön a korai felkészülés.

Előnyök

Az egyik legnagyobb előnye annak, ha már egy hónappal a vizsgaidőszak előtt elkezdesz készülni, a stresszcsökkentés. Sokszor a vizsgaidőszakban ébredsz rá, hogy nincs elég időd egy adott vizsgára felkészülni, ez pedig stresszt és szorongást okozhat. Ha azonban jóval korábban elkezdesz foglalkozni vele, akkor nyugodtabban és lépésről lépésre tudsz haladni, így elkerülheted a last-minute pánikot.

Ráadásul ha megfelelő időt szánsz a tanulásra, az a tananyag mélyebb megértését teszi lehetővé. Átfogóbb tudást szerezhetsz, és arra is lehetőséged lesz, hogy átgondoltan és részletesen tanulj. Így egyrészt nem felejtesz el mindent rögtön a vizsga után, másrészt sokkal magabiztosabbá is válasz az ismereteidben. Ezzel persze jobb eredményt is érhetsz el.

Ha korán elkezdesz készülni a vizsgáidra, akkor több időd lesz a gyakorlásra is. Minél többet gyakorolsz, ismételsz, annál magabiztosabb leszel a vizsgán. Többször átnézheted a tananyagot, ami segít elmélyíteni a tudást és megkönnyíti az ismeretek előhívását.

Most pedig lássuk, hogyan kezdj hozzá korán a vizsgafelkészüléshez, hogy hatékony legyen!

Tervezés

Nem arról szól a korai felkészülés, hogy azonnal adatokat kezdesz memorizálni – amiket úgyis elfelejtesz, mire a vizsgához érsz. Az első lépés a tervezés, amikor szánsz időt arra, hogy felmérd, mire mennyit kell tanulnod. Nézd át a vizsgakövetelményeket, határozd meg, melyik vizsgára készülsz először. Hozz létre egy részletes tanulási tervet, és tartsd magad ehhez.

Rendszeresség

Fontos, hogy a terved a rendszeres tanulásra épüljön: minden nap haladj valamennyit és foglalkozz a tanulnivalóval. eleinte persze csak napi 1-2 óráról van szó, és egy adott nap feladata állhat abból is, hogy beszerzed a tananyagot, amiből majd tanulni kell: elmész a könyvtárba, vagy keresel forrásokat online. Az is jelentős időt vesz igénybe, mire összegyűjtöd a tanulnivalót, így ezt mindenképp érdemes már jó korán megcsinálni.

Csoportosítás, jegyzetek

Nagyon sokat segít a tényleges tanulás során, ha addigra már van egy összkép a fejedben a tanulnivalóról. Tudod, hogy a vizsgaanyag honnan hová jut el, milyen főbb tematikai egységeket érint, mennyi bemagolandó elméleti információ van benne és mennyi olyan, amit inkább megérteni és elmondani kell tudni. Ha készítesz vázlatos jegyzeteket a tananyag felépítéséről, akkor ezeket a pontokat már könnyebb lesz információval feltölteni.

Gyakorlás

A legjobb, ha a gyakorlati tanulnivalóval foglalkozol a legkorábban. Ha például van olyan terület, amiben gyakorlással egyre jobbá válhatsz, akkor érdemes ezzel kezdeni. Nyilván az adatok memorizálását érdemes a leginkább a végére hagyni, hiszen azt könnyen elfelejti az ember – azt frissen kell memorizálni. Ha viszont van gyakorlati oldala annak, amit tanulsz, akkor egyre magabiztosabbá válhatsz, minél többet csinálod.

Kijegyzetelés

Ha elkezded olvasni a szakirodalmat, érdemes vázlatos jegyzetet készíteni címszavakkal a legfontosabb témákról. Ha maximalista vagy és tényleg rászánod az időt, kijegyzetelheted olyan alapossággal a szakirodalmat, hogy a vizsga előtt ebből már tudj tanulni – de ez rengeteg energia. Ha már készítesz magadnak egy vázlatot, akár elkezdesz kikérdezőkártyákat összeállítani, az később majd nagyon jól jöhet, amikor a saját tudásod ellenőrzöd.

Egészséges életmód

Ha korán elkezdesz készülni a vizsgákra, lehetőséged lesz egészségesebb életmódot folytatni a vizsgaidőszak alatt. Tudsz majd rendesen aludni, és ha nem vagy olyan fáradt, nem viszed túlzásba a rendszertelen időpontokban nem túl tápláló ételek fogyasztását sem. Ha kipihentebb vagy, akkor a tanulás is jobban megy, és a vizsgán is jobban tudsz koncentrálni, teljesíteni.

Ha már korán elkezdsz felkészülni a vizsgaidőszakra és foglalkozol a feladatokkal, az nem csak az eredményeket javítja, de csökkenti a stresszt is. Ne hagyd az utolsó pillanatra a tanulást, indulj neki a vizsgákra való felkészülésnek már jóval előtte!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel