Így jegyezz meg listákat

Szerző: Diákszemmel

Ezzel a módszerrel könnyedén memorizálhatsz sorrendeket, akár 100-as listáig is.

memorizálás

Megjegyezni dolgokat a tanulás egyik legnehezebb része: amíg összefüggéseket, koncepciókat a megértés által könnyebben elsajátítunk, memorizálni neveket, helyeket, vagy éppen listákat sokkal nehezebb. Mivel nem tudod mihez kötni, nem tudod mi alapján felidézni, nehezebb megjegyezni is. Segít ebben az asszociáció, amire létezik egy speciális módszer is.

A módszer lényege, hogy minden számjegyhez egy képet társítasz a fejedben, ami segít majd előhívni az asszociációkat. 0-tól 9-ig minden számjegy kap egy képet, így a kétjegyű számok a két kép összekapcsolásából képezhetők le.

Igyekezz olyan asszociációkat kigondolni, amik valóban bírnak jelentéssel számodra, így sokkal könnyebb lesz a felidézés. Támogasd meg azzal, hogy készítesz egy táblázatot, ahol a számok mellé egy képpel rendeled azt a tárgyat, amit hozzá akarsz kapcsolni.

Ezek után pedig fogd a listád, és kezdj el a számok segítségével képet társítani az egyes elemekhez.

Hogy érthetőbb legyen, mutatunk egy példát! Tegyük fel, hogy az USA államait szeretnéd megjegyezni méret szerinti sorrendben.
Akkor így kezdesz hozzá:
1. Alaszka: az 1-es számhoz mondjuk a kés képét társítottad, akkor képzelj egy horgászt a jeges vízben, amint egy halat filéz egy éles késsel.
2. Texas: a 2-es számhoz a hattyút kapcsoltad, képzelj el egy hattyút rodeós kalapban.
3. Kalifornia: a 3-as szám a nyuszi füle, akkor vizualizálj egy nyulat a Hollywood felirat alatt.

És így tovább.

A felidézés során a fordított, asszociációs logika fog működni. Gondolkozol a sorrenden, és idézed fel, hogy az egyes államokhoz milyen képet társítottál. Eszedbe jut a nyuszi a Hollywood feliratnál. Máris tudod, hogy Kalifornia a 3. a listában.

Az asszociációs technika minden területen hatékonyan támogatja a felidézést, a fentiek segítségével pedig jól használhatod listák memorizálásához is.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel