Így készíts „to-don’t” listát

Szerző: Diákszemmel

A „to-do” listákról, vagyis a feladatlistákról már hallottál. Segítenek, hogy hatékonyabban szervezd meg a feladatok sorrendjét és a napi időbeosztásod. De a produktivitás nem csak arról szól, hogy mit csinálsz meg: azt is érdemes listába szedni, hogy mit nem csinálsz meg! Megmutatjuk miért!

to-don't lista

Készíteni egy „to-don’t” listát, vagyis a meg-nem-csinálandók listáját összegyűjteni felesleges időveszteségnek tűnik. Pedig nem az.

Kétféle to-don’t listát készíthetsz, lássuk, melyik mire való.

1. Rossz szokások

Összeírhatod azokat a szokásokat, pótcselekvéseket, amelyekről tudod, hogy gátolnak a haladásban, mégis időről időre beleesel. Ha elkezded végiggondolni és leírni őket, meglátod, egyik idézi majd fel a másikat.

Ilyenek lehetnek például, hogy ne menj el aludni sokkal később annál, mint amit terveztél, mert lefekvés után a telefonod böngészésénél ragadsz több órára. Vagy ne halogasd az e-mailek megválaszolását.

Az is ide tartozhat viszont, hogy ne hagyd ki a szüneteket tanulás közben, vagy a rendes étkezéseket az egész napi nassolás javára.

Ha ezeket tudatosan végiggondolod és összeírod, sokkal tisztábban fogod látni, mi hátráltat. Így sokkal könnyebben észreveszed, amikor nap közben elkezdenél beleesni valamelyikbe, és még időben megállíthatod magad.

2. Feladatok, amiket nem kell megcsinálnod

Felismerni a saját határaid és megfogalmazni, hogy mi az, amire nincs kapacitásod, épp olyan fontos része a feladatok tervezésének, mint például az időbeosztás. Sok mindent meg „lehetne” csinálni, ha háromszor annyi időd lenne felkészülni a vizsgaidőszakra, de nincs.

A priorizáláshoz tartozik annak megfogalmazása is, hogy eldöntöd, mi az, ami nem fog beleférni. Miután eldöntötted, már nem szorongsz miatta, hogy azt is „kellene”, de nem lesz rá idő.

Emellett érdemes összegyűjteni minden olyan egyéb feladatot is, amit hajlamos vagy magadra vállalni, pedig nem kellene. Egy csoportmunkában ne vállalj magadra minden feladatot. Ne vállalj egy plusz dolgokat, amíg nem tudod, hogy a meglévő feladataid hogyan fogod tudni befejezni.

Ezeknek az összegyűjtése megintcsak segít majd abban, hogy tartsd magad az elhatározásodhoz. Előre eldöntötted, hogy nem fogod megcsinálni, tehát nem is kérdés többet.

Miután elkészítetted a „to-don’t” listád, hétről hétre vedd elő, nézd át, egészítsd ki, ha szükséges. Segít a saját határaid meghatározásában magad számára, és így hatékonyabban tudsz fókuszálni azokra a feladatokra, amikről valóban eldöntötted, hogy megcsinálod.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel